Kolet Janssen

auteur

Cadeautjes

3 december 2020

Uit de cadeautjes die je krijgt, kun je afleiden welke reputatie je hebt bij je vrienden en familie. Tenminste als je niet eerst zelf een hint hebt gegeven.

Cadeautjes geven is een hele kunst. Dat zullen de meeste mensen beamen. Bijna iedereen is het er ook over eens dat er voor sommige mensen moeilijker een leuk geschenk te bedenken valt dan voor andere. Mannen zijn veel lastiger dan vrouwen. En voor mensen vanaf een jaar of vijftig is het ook veel moeilijker dan voor wie jonger is.

Als je eenmaal op de leeftijd bent gekomen dat je ‘alles al hebt’, wordt het voor je omgeving een echte uitdaging. Het is interessant om te zien wat er dan gebeurt.

Sommige mensen zoeken het in decoratie-artikelen. Dat is vermetel, want van wie ken je de smaak door en door? En wil je iemand opzadelen met iets wat echt niet past in zijn of haar huis? Of staat dat huis al niet vol genoeg misschien?

Veiliger is het om te gaan voor spullen die door hun aard na verloop van tijd vanzelf verdwijnen. Chocolaatjes. Een fles wijn. Een kaars. Zelfs een boek, want dat kun je doorgeven als je het gelezen hebt. Het probleem is dat het vaak weinig persoonlijk is op die manier.

En dan zijn er nog de cadeautjes voor goede doelen, waar je geld of iets concreets geeft uit naam van wie jij wil blij maken. We hebben eens bij de pensionering van een vriendin een koe gegeven, met een hele groep samen, want een koe is duur. Die koe stond natuurlijk niet in de voortuin van onze vriendin, maar ergens in een dorp in Afrika. Maar als je alleen maar dergelijke cadeautjes krijgt, wordt het ook een beetje sip.

Er zijn zoveel mogelijkheden. Grappige serviesstukken uit de kringwinkel, die je vult met zelfgebakken of gekochte koekjes. Zelfgekweekte plantenstekjes. Bonnen om samen iets leuks te doen.

Krijg je elk jaar een fles whisky? Dan heb je vast ooit laten vallen dat je dat graag drinkt. Zo’n uitspraak kan je jarenlang achtervolgen, misschien ook als je al lang van andere drankjes bent gaan houden. Krijg je van iedereen boeken? Dan denken ze dat je een fervente lezer bent. Krijg je veel cd’s? Dan ben je in hun ogen een muziekliefhebber. Als je een tijdlang vooral koekjes en pralines krijgt, weet je dat je vrienden je een zoetekauwende smulpaap vinden. Enzovoort.

Bijsturen kan, maar het vraagt tijd en planning. Wie er nu aan begint, zal misschien volgende kerst resultaat zien. Maar het kan de investering waard zijn 😉

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.