Kolet Janssen

auteur

De korte en de lange pijn

31 januari 2021

‘Nog even de korte pijn’, horen we de minister op de radio zeggen. We kijken elkaar met holle ogen aan. Hoelang duurt die ‘korte pijn’ nu al? En hoelang zal hij nog duren?

Er ligt een dikke, grijze deken over ons leven en niemand gelooft nog dat die snel weggehaald en opgeplooid zal worden.

Keer op keer wordt onze voorzichtige hoop de kop ingedrukt. De cijfers stijgen weer, de nieuwe varianten zijn nog besmettelijker, zelfs kinderen blijken minder onschuldig dan gedacht. De band met vaccins hapert herhaaldelijk en bovendien werken ze misschien ook minder goed dan was beloofd.

Niet voor het eerst vraag ik me af hoe mensen het volhielden tijdens die talloze langdurige en veel ingrijpendere tragedies in de geschiedenis. In het midden van een wereldoorlog bijvoorbeeld, lijdend onder de willekeur van bezetters en de toenemende voedselschaarste. Tijdens de grote pestepidemieën, als de mensen om je heen bij bosjes stierven. Of – nog langer geleden – tijdens de Babylonische ballingschap, die zomaar even 49 jaar duurde en waarvan je dus niet wist of er ooit nog een einde aan zou komen. Of – in je privéleven – tijdens de lange maanden van een kankerbehandeling, met wisselende resultaten en een onzeker eindpunt.

Hoe houden mensen de moed erin? Hoe blijven ze de hoop bewaren?

Misschien door even wat minder ver vooruit te kijken. Door de toestand van vandaag te beschouwen als het nieuwe normaal. Door van elke dag het beste te maken, voor jezelf en voor iedereen die je tegenkomt. Door ons verstand stelselmatig wat meer op nul te zetten en te doen wat we moeten en kunnen.

De grootste zonde is de zonde tegen de heilige geest. We mogen nooit neen zeggen tegen de geest van vuur, van bezieling, van hoop. Wie niet meer kan geloven dat het ooit beter wordt met de wereld, dat alle beetjes helpen, die geeft zijn ziel prijs aan de duivel van de wanhoop. Daar moeten we onszelf en elkaar voor behoeden.

Diep vanbinnen blijft de geest in ons wonen. Met kracht en steun voor de korte en de lange pijn. Met troost voor de kleine wanhoop en het stille verdriet. De geest laat ons nooit los.

(Kerknet.be 31 januari 2021, afb. van JPlenio via Pixabay)

2 reacties op “De korte en de lange pijn”

  1. Noël Tobback schreef:

    Heer leer ons bidden.

  2. Trees Vandenbussche schreef:

    De Geest is het mooiste geschenk dat Christus en zijn Vader ons gegeven hebben. Dank zij de Geest zijn we mensen die als mensen alle moeilijkheden overleven. Maar ook dank zij de Geest genieten we van de mooie dingen des levens, klein en groot.
    Dit is een van de mooiste stukjes die ik de voorbije weken van je gelezen heb. Dank je!

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.