Kolet Janssen

auteur

Etalage

4 december 2019

Het is de tijd van het jaar dat alle etalages er extra verzorgd uitzien. Elke winkelier doet zijn best om kerstsfeer op te roepen en koopkracht aan te zwengelen. De ene speelt het sober met een strak metalen kerstboompje, de andere laat zich gaan in barokke taferelen met vergulde engelen en veel glitter.

Het brengt me tot de vraag wat ik in mijn etalage zou zetten. Wat verdient een plek voor het raam in mijn huis, zodat het zichtbaar wordt voor alle passanten? Waarmee wil ik ‘uitpakken’? Waarmee wil ik mensen die langskomen verleiden? Welke boodschap wil ik overbrengen?

Het is geen gemakkelijke vraag. Voor de ramen van mijn buren staan vooral kamerplanten, in diverse graden van levendigheid. Een paar straten verderop is er iemand die lelijke vazen verzamelt en uitstalt. Hier en daar plakt er weleens een kindertekening voor het raam. Soms hangt iemand een affiche op van een activiteit van school of van een vereniging waar hij of zij bij hoort. In verkiezingstijden duiken er kandidaten van verschillende partijen op. Ook de affiches van buurtfeestjes mogen bij de meeste mensen aan het raam.

Elk jaar rond Kerstmis hang ik een kersttafereel aan het raam. Een ouderwetse afbeelding van Jezus in de kribbe, omringd door Maria en Jozef. Soms zijn er nog een paar engelen bij. Kwestie van even duidelijk te maken waar de oorsprong en de zin van het kerstgebeuren ligt.

Dit jaar heb ik een adventskalender voor het raam gehangen. Geen moderne versie met cadeautjes, maar een afbeelding van een stal. Achter elk raampje of deurtje zit een figuur verstopt die meedoet met het kerstverhaal: een herder, een ezel, een engel enzovoort. Elke dag open ik een luikje meer voor de mensen op straat.

Als ik niet bang was om de gordijnen in brand te steken, zou ik kaarsjes branden voor het raam. Elke week eentje meer, tot er in de week van Kerstmis vier vlammetjes branden. Dat zou precies uitdrukken wat ik wil zeggen: het licht groeit. Als je goed kijkt, zie je overal goede dingen gebeuren. Steeds meer. Dan kan het weer Kerstmis worden.

(Afb. van Gerhard Gellinger via Pixabay)

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.