Kolet Janssen

auteur

Autorijden

20 juni 2019

Erfelijkheid is een raar ding. Naast prettige eigenschappen geef je soms ook heel vervelende trekjes door.

Gisteren zat ik met dochter en kleinzoon in de auto. Ik reed, dochter zat naast me, kleinzoon in zijn autostoel zat achterin. ‘Goed naar buiten kijken’, maande zijn mama hem om de haverklap aan. ‘Alles ok?’ informeerde ik af en toe. ‘Zeker zeggen als het een beetje raar voelt in je buikje’, zei dochter. Bij elke rotonde (en dat worden er steeds meer!) hield ik mijn hart vast.

In onze familie is meerijden met de auto rijden niet evident. Wagenziek worden klinkt vrij onschuldig, maar wie ooit heeft rondgereden met een overgevend kind op de achterbank, weet wel beter. De geur van de substantie is niet te harden en vreet zich vast in vloertapijtjes, gordelspleetjes en de ontelbaar vele kieren die een auto rijk is. En wat dan absoluut mankeert in een auto is een kraan met stromend warm water.

Als kind gaf ik altijd over op de bus, bij voorkeur op een medepassagier, vlak voor het uitstappen, als ik de verhalen van mijn moeder mag geloven.

Later had ik een in stereo kotsende tweeling op de achterbank, telkens als ik de bocht van de afrit naar mijn werk en hun crêche nam.

En nu zit kleinzoon ermee. De hele familie is ingeschakeld om bij elke vliegtuigreis ‘kotszakjes’ te verzamelen. Die liggen klaar in de auto en zijn regelmatig nodig.

En het gaat niet over met ouder worden. Alleen zit je als volwassene meestal vooraan in de auto en dat scheelt een stuk. Al moet je ook weer niet zo overmoedig zijn om te gaan lezen. Zelfs kaartlezen kan ik enkel op een recht stuk snelweg (en dan hoeft het meestal niet). Leve de gps.

Mensen die me vertellen dat ze op lange autoritten hele boeken hebben gelezen, kijk ik dus met onverholen afgunst aan. Het is niet eerlijk verdeeld in het leven.

Maar gisteren ging het goed. Met dank aan een reispilletje en de cd van kapitein Winokkio. Lezen in de auto zal mijn kleinzoon wellicht nooit kunnen. Misschien is dat de reden waarom hij het zo goed kan uitleggen 😉

(afb. van Rhonda Jenkins via Pixabay)

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.