Botjes en haren
22 augustus 2021
In crypten en kerkschatten vind je vaak de vreemdste dingen. Zo zag ik deze zomer een tand van Maria Magdalena en eentje van Petrus. Verschillende stukjes hout van het kruis van Jezus. En een haarlok van moeder Maria. Daarnaast nog een heleboel grote en kleine botjes van heiligen van overal. Al die heilige restjes waren verstopt in mooie kistjes en schrijnen, versierd met bladgoud, halfedelstenen en email. Er was veel aandacht en vakmanschap aan besteed om ze zo prachtig mogelijk te maken.
Spontaan glimlachen we bij die collecties lichaamsdeeltjes. We kunnen ons niet echt indenken dat ons geloof groter zou worden van een botje van een of andere heilige. Of dat we van een kwaal verlost raken dankzij het aanraken van een reliek.
Volgens mij waren de mensen vroeger ook niet gek. Er waren veel ziektes en weinig geneesmiddelen, dus het kon geen kwaad om het eens te proberen. Maar meestal zal het weinig verlichting hebben gebracht.
Wie weet waren die relieken gewoon een manier om de herinnering aan de heilige levend te houden. Om inspiratie te vinden in zijn of haar levenswandel als je een beslissing moest nemen. Als je je leven weer op het goede spoor wilde krijgen. Als je niet meer wist hoe het verder moest. Als je radeloos was van verdriet. Als je je hoop wilde onderbouwen met echte daadkracht. Als je dringend een grote portie geduld nodig had.
Zo’n tastbaar stukje heilige kon dan helpen. Want heiligen brengen God een heel stuk dichterbij.
In onze kerk staat een grote foto van Romero, de sociaal bewogen aartsbisschop van El Salvador. In 1980 kreeg hij in onze stad een eredoctoraat en dus hoort hij bij ons. Korte tijd later werd hij om politieke motieven doodgeschoten. Als we praten over rechtvaardigheid, over armen die lijden, kijken we spontaan naar de foto van Romero. We vertellen de kinderen van de eerste communie en het vormsel over wat hij deed. We nemen zijn foto soms mee naar het zijlokaaltje van de kinderwoorddienst.
In onze tijd heb je geen botjes meer nodig om de herinnering levend te houden. Maar inspiratie van heiligen helpt nog altijd.
(Kerknet.be 22 augustus 2021, afb. van Viktor Talashuk via Unsplash)