Kolet Janssen

auteur

Dankjewel!

9 januari 2022

Een van de meest onderschatte woorden in onze taal is beslist ‘dankjewel’. Want als je het echt gemeend zegt, maakt het een wereld van verschil.

Als iemand in de winkel met zorg een cadeautje voor je inpakt. Als de buschauffeur je attent maakt op de halte die je niet kent en waar je moet uitstappen. Als je huisgenoot het lekkerste chocolaatje naast jouw bord schuift. Als de voetganger bij het zebrapad teken doet dat jij met je fiets mag doorrijden en dat hij wel zal wachten. Als iemand waar dan ook de deur voor je openhoudt. Als iemand je een lief fotootje appt dat haar aan jou doet denken. Als iemand je vraagt hoe het nu gaat over iets dat je maanden geleden verteld hebt. Als iemand weet dat je ergens tegenop ziet en dat van je overneemt of je ermee helpt.

Al die dingen zijn niet vanzelfsprekend. Als de ander zelf te veel aan zijn of haar hoofd heeft, zal het hem of haar ontgaan. Attent zijn lijkt simpel, maar het vraagt een continue stroom van goedwillende aandacht naar iedereen om je heen. Iets om terecht dankbaar voor te zijn.

Als er een bedankje volgt op een vriendelijk gebaar, gaat er heel even iets gloeien. Een seconde lang ervaren we dan hoe eenvoudig het kan zijn om van mens tot mens met elkaar om te gaan. We vragen ons plots af waar al die vreselijke misverstanden vandaan komen. Als we die directe verbondenheid van ‘ik ben blij dat jij rekening houdt met mij’ eens zouden kunnen vasthouden, langer en voor meer issues. Dan zou er vast hier en daar iets veranderen. Een paar problemen zouden opgelost raken. Een hoop wantrouwen zou smelten.

En het hoeft niet eens altijd met woorden. Een dankbare glimlach, even wuiven naar de automobilist die je laat oversteken, het laat de zon schijnen op zelfs de donkerste dag van het jaar.

God heeft ons inderdaad wonderlijk gemaakt. Er is niet veel nodig om elkaar het leven zuur te maken. Maar er is nog minder nodig om elkaars hart te laten oplichten. Een vleugje dankbaarheid volstaat.

(Kerknet.be 9 januari 2022, afb. van Tania Van den Berghen via Pixabay)

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.