Kolet Janssen

auteur

Een beeld met een verhaal

7 juli 2019

Heeft u een religieus voorwerp in huis met een verhaal? Die vraag stelde museum PARCUM uit Leuven onlangs aan het brede publiek. Ik keek rond in de kamers van mijn huis. Er was best nog wel wat te vinden. Een parelmoeren paternoster in een witleren etuitje die ik voor mijn eerste communie kreeg van mijn heeroom (terwijl ik liever zoals mijn vriendinnetjes een ‘naai-nécessaire’ had gekregen, maar helaas, wat wil je met een overaanbod aan heerooms in de familie?) Een vreemdsoortig orthodox kruis dat mijn schoonouders ooit meebrachten van een reis naar Cyprus. Een houten Mariabeeld, gesneden door een oudoom van mijn man. Een gebedenboekje van mijn grootmoeder, met als titel ‘Engelbewaarder’, waarin ik de communieprentjes terugvond van mijn neven en nichten. Maar het meest in het oog springend was toch wel de kleurige plaasteren Sint-Jozef onder een glazen stolp, die uit de timmermanswerkplaats van mijn grootvader komt. Na het leegmaken van mijn ouderlijk huis belandde hij hier en vond een plekje op mijn logeerkamer.

Ik stuurde een foto van Sint-Jozef naar PARCUM en kreeg al snel een uitnodiging. Sint-Jozef was welkom op een tentoonstelling over religieus erfgoed uit de eigen collectie van het museum, in dialoog met enkele hedendaagse kunstenaars, en aangevuld met enkele voorwerpen uit het brede publiek. This is not a collection, heet de tentoonstelling met een knipoog. Sinds afgelopen woensdag tot 3 november kun je er op ontdekking van wat je misschien al vergeten was maar toch nog ergens van kent. Dingen die iets laten zien van hoe we omgaan met dat wat we niet kunnen vatten. Een speelgoedsetje om de mis op te dragen, engelenvleugeltjes voor in de processie, prentjes en boekjes, ex voto’s en schilderijen. En tussendoor verrassende confrontaties met o.a. Berlinde De Bruyckere en Ria Pacquée. Heel bijzonder.

Zo kwam ik mijn eigen Sint-Jozef weer tegen in de pandgang van het kloostermuseum. Een beetje werkeloos, zo zonder timmerlui waarover hij patroon moest spelen. Maar hij is niet voor één gat te vangen. Sint Jozef is immers ook patroon van België, van de arbeiders in het algemeen en van het huisgezin. Je kunt hem bovendien aanroepen om een goede dood te sterven. Werk genoeg dus. Hij zal zich niet vervelen, daar in het museum, met alle mensen die er voorbijkomen. Het wordt beslist de drukste periode van zijn heiligenleven. En na afloop, als hij weer rustig naar mijn logeerkamer verhuist, is hij meer dan ooit tevoren een beeld met een verhaal.

Kerknet.be 7 juli 2019

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.