Kolet Janssen

auteur

Even tot tien tellen

17 september 2019

‘Als je lang genoeg wacht, komt alles opnieuw in de mode’, zei mijn moeder vroeger. Als je net al je rokken op kuitlengte had weggedaan nadat ze jarenlang in de weg hingen in je kleerkast, kon je er vergif op innemen dat ze het volgende jaar in de mode waren. En het mooie is dat het niet alleen voor kleren geldt, maar ook voor uitdrukkingen.

Als kind leerde ik dat ik – als ik opgewonden was – beter eerst tot tien kon tellen voordat ik iemand van repliek diende. Een regel die op Facebook en Twitter ook soms van pas zou komen. Nu wordt mensen voorgehouden dat ze vooral ad rem en spontaan moeten zijn, en niet te veel opkroppen.

Maar vanmiddag hoorde ik op het radionieuws dat ouders en opvoeders niet te snel moeten ingrijpen als hun peuters gevaarlijke of wilde spelletjes spelen. ‘Het is beter dat ze eerst tot tien tellen’, zei de wetenschapster.

Ik was vast niet de enige die in de lach schoot.

En prompt dacht ik aan al die andere situaties waarin ‘eerst tot tien tellen’ heel nuttig zou zijn. Als ik wil gaan zeuren omdat iets niet loopt zoals ik het plande. Als ik wil uithalen omdat iemand iets zegt waar ik het niet mee eens ben. Als ik iets venijnigs wil zeggen omdat ik mij beledigd voel door wat iemand anders doet of zegt. Als ik tegen de muren oploop omwille van de vergeetachtigheid van mijn moeder. Als ik wil toeteren omdat iemand me afsnijdt in het verkeer.

Maar dan bedenk ik dat uitstel wel geen afstel mag zijn. Eerst tot tien tellen is goed, als je daarna met meer overleg toch je punt maakt als het nodig is. Soms zal het beter zijn om het over je heen te laten gaan, maar vaak ook niet. Dus wel tot tien tellen, maar niet tot honderd. Als je peuter echt iets gevaarlijks of hinderlijks doet, mag hij echt wel rustig tot de orde worden geroepen. En ook andere mensen die te ver zijn gegaan, mogen daarop gewezen worden. Of ben ik nu een onverbeterlijke schoolfrik? (Tel even tot tien voordat je antwoordt ;)).

(Afb. van minka2507 via Pixabay)

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.