Kolet Janssen

auteur

Hoe maak je reclame voor God?

23 januari 2022

‘In welke goden geloof jij, mama?’ vraagt kleinzoon aan onze dochter. ‘Ik vind de Griekse goden de beste.’ Sinds hij op school een project over het oude Griekenland deed, is hij helemaal in de ban.

Spectaculaire avonturen vallen erg in de smaak bij kleinzoon, die verslingerd is aan de reeks ‘Drakenrijders’. Moeten we in onze catechese toch wat meer die verhalen uit het Oude Testament in de verf zetten, waar God de zon doet stilstaan, de zee opensplijt of een met water doordrenkt offer in brand doet schieten? Kleinzoon ziet in elk geval geen graten in wat extra machtsvertoon of een kletterend mirakel. Ook al is dat niet bepaald het beeld dat wij hem over God willen meegeven.

Ik groeide op in een tijd waarin alle mensen om me heen behoorden tot ‘het ware geloof’. Thuis, op school, bij de buren en in de vriendenkring van mijn ouders was ongeveer iedereen praktiserend katholiek.

Kleinzoon (en alle hedendaagse kinderen met hem) wordt geconfronteerd met een veelheid van religies en levensovertuigingen in zijn onmiddellijke omgeving. Hij is zeker niet in de meerderheid in de klas als hij zijn eerste communie doet of naar de kinderwoorddienst gaat. Het hele landschap van godsdiensten ligt voor hem open. Zijn vriendjes zijn moslim of hindoe of christen. In niks geloven vindt hij maar saai. Er kan op school geen religieus feest worden gevierd of er wordt meteen verwezen naar de variant uit de andere godsdiensten in de klas. Onwillekeurig krijgt hij de indruk dat het een soort keuzemenu is, waaruit je naar believen een voorkeursgod kan halen. En die dan even vlotjes een tijdje later weer kan inwisselen voor een andere.

Hoe pak ik het aan om hem tussen al die diversiteit te vertellen over een God die dicht bij mensen staat en altijd bereid is om te vergeven? Die samen met alle mensen van goede wil de wereld de goede kant op duwt?

Gelukkig hebben we Jezus om een en ander duidelijk te maken. En gelukkig kon die Jezus ook weleens fel uithalen, zoals toen hij de handelaars uit de tempel joeg. Kwestie van toch een beetje in te spelen op wat kleinzoon op dit moment cool vindt.

Misschien is God ook minder soft dan wij gemakshalve denken. Misschien is het goddelijk om over echte wantoestanden heilig verontwaardigd en woedend te zijn. Over God blijf je nadenken, een leven lang.

(Kerknet.be 23 januari 2021, afb. van Jeff Chabot via Pixabay)

1 reacties op “Hoe maak je reclame voor God?”

  1. angoen schreef:

    Prachtig Kolet!
    Een vraag waar ik ook mee zit.
    Mooie zondag

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.