Kolet Janssen

auteur

Oude wijsheid

19 mei 2022

‘Wie wat bewaart, die heeft wat’, is een wijsheid die mijn Nederlandse man regelmatig te berde brengt. Ja, denk ik, door het leven wijs geworden: in elk geval een heleboel rommel.

Zelf kreeg ik van thuis uit een identieke levenshouding mee. Nooit iets weggooien! Het zou beslist ooit nog eens van pas komen. Lege glazen potjes of plastic doosjes, oude brilmonturen, slechts eenzijdig bedrukt papier, restjes eten, enzovoort. Bewaren en recycleren waren bij ons thuis de normaalste zaak van de wereld, lang voordat het hip werd. Mijn vader zaaide zijn eenjarige bloemen in lege ijsdozen. Ik tekende op de achterkant van rouwbrieven. En hij had een indrukwekkende verzameling schroeven, nagels en moeren die in doosjes (ook hergebruikt) op een tweede leven lagen te wachten.

Het ging zo ver dat ik als twaalfjarige met de fiets op weg naar school halthield in het midden van het drukste kruispunt van Hasselt in die tijd (voor insiders: de Kempische Poort) om een blinkende schroef op te rapen die ik daar toevallig zag liggen. Waarop mijn vader me toch aanmaande om dat voortaan beter niet meer te doen. Maar de schroef belandde wel in zijn collectie.

Bij het leeghalen van het huis van mijn ouders bleek dat de meeste van die dingen nooit een nieuw leven hadden gekregen. Ze lagen daar stof, roest en schimmel te verzamelen tot ze uiteindelijk toch werden weggegooid. Van een aantal spullen kon ik het niet over mijn hart krijgen om ze niet zelf te hergebruiken. Pas onlangs raakte de voorraad kladpapier van mijn vader op, meer dan vier jaar na zijn dood.

Tegenwoordig overwin ik regelmatig mijn aangeboren hamsterneiging om iets radicaal de deur uit te zetten. Ik geef het weg of breng het naar de kringwinkel. Dat tweede leven komt op die manier veel sneller. En als het echt niet meer van pas komt, mag het naar het afval, netjes gesorteerd. Ook oude wijsheden moeten regelmatig worden afgestoft.

(Afb. van Robert Ruggiero via Unsplash)

5 reacties op “Oude wijsheid”

  1. Trees Vandenbussche schreef:

    Die wijsheid kwam ook doordat onze ouders de oorlog meegemaakt hebben, waarschijnlijk als kind. Ook daarvoor was er iet zoveel op de markt, veranderde de mode niet zo snel. Toen wij opgroeiden (ik ben ook geboren in 1955) in de jaren 60, begin 70 begon het stilaan beter te gaan, maar de gewoonte bleef. De generatie van onze kinderen zal veel minder bijhouden/bewaren omdat alles te koop is, of omdat ze op het werk toch niet al te ouderwets mogen lijken.

  2. Roeland Frans schreef:

    “Oude wijsheden”, vandaag vóór 23.00 u besteld, morgen bij u thuis.
    Of ontleen ik het in de bib zodat mijn (klein)kinderen het later niet moeten opruimen?

  3. Frans Roeland schreef:

    “Oude wijsheid”, vóór 23.00 u besteld, morgen in huis.
    Of ontleen ik het in de bib zodat (klein)kinderen het later niet moeten opruimen…

  4. Frida Plasmans schreef:

    Ik herken me levendig in uw verhaal! Juist het ouderlijk huis leeggemaakt na het overlijden van mijn moeder……Wat doet het pijn om sommige dingen weg te doen. Enkel de ( goede ) eetkamer staat er nog. Niet goed genoeg voor de kringwinkel ( !?!?) Staal al 14d op 2de hands…..kan gratis opgehaald worden…..maar het ziet er naar uit dat het is om stuk te zagen en naar het containerpark te brengen<;;;;;;
    (snik) Nu met beetjes , hier beginnen opruimen zodat onze kinderen niet hetzelfde moeten meemaken………

    1. Kolet Janssen schreef:

      Ik voel met je mee!!!

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.