Kolet Janssen

auteur

Slim

12 augustus 2021

De nieuwe buren zijn eindelijk in hun huis komen wonen. Jarenlang werd het huis in onze straat verbouwd. Daarna stond het een tijdlang te koop. Toen verscheen de melding ‘verkocht’ op het uithangbord. En pas vorige week arriveerden ze.

Als echte Vlamingen wilden we niet te opdringerig lijken. Maar natuurlijk waren we benieuwd naar wie onze nieuwe buren zouden worden. Hoe oud zouden ze zijn? Zouden ze kinderen hebben? Zouden ze willen meedoen met de activiteiten in de buurt?

We sprokkelden informatie bij elkaar. De ene had een man gezien, de andere een vrouw en een kind dat geen kind meer was.

‘De vrouw is heel slim’, zei onze Chileense buurvrouw. Wij fronsten onze wenkbrauwen. Hoe had ze dat zo snel gemerkt? Bij doorvragen bleek dat ze ‘slim’ op zijn Engels bedoelde. De nieuwe buurvrouw was heel slank.

Sommige woorden klinken ongeveer hetzelfde in een andere taal, maar betekenen toch iets heel anders. Slim bijvoorbeeld. In het Duits betekent ‘schlimm’ zelfs ‘slecht’ of ‘verschrikkelijk’.

Zouden mensen je in Engeland voor slim houden als je slank bent? Zou slank zijn in Duitsland als iets slechts worden ervaren? En wie is er dan het slimst?

Binnenkort gaan we onze buren van harte verwelkomen. Want wij zijn een slimme buurt, in elke taal.

 

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.