Spruitjes
22 november 2020
Hoe voelt u zich vandaag? Probeer het eens uit te drukken aan de hand van een groente. Bent u een fiere prei, een stevige knolselder of een artistieke broccoli? Voelt u zich meer een blozende tomaat, een petieterig erwtje of een frisse stronk witloof? Een dromerig bosje veldsla of een agressieve rode paprika? Het zou een fijne gespreksopener zijn als we dat van elkaar zouden weten.
Ik biecht u alvast op dat ik me de laatste tijd vaak een spruitje voel. Klein en al een beetje geel aan mijn buitenste blaadjes. Makkelijk om over het hoofd te zien, maar wel hard en vasthoudend. Veel mensen lusten me niet, maar met de goede ingrediënten erbij word ik toch nog genietbaar. En ook al smaak ik wat bitter, ik ben wel voedzaam.
Ze zeggen dat spruitjes een stevige vriesnacht nodig hebben om hun smaak echt tot zijn recht te laten komen. Misschien valt al die corona-ellende daar wel onder. Al heeft niemand er iets aan als het spruitje al te bitter wordt.
Maar wat nog het meest typisch is voor een spruitje, is dat je het nooit alleen koopt. Spruitjes zitten gezellig dicht bij elkaar samen in een zakje of een netje. Een vergeten spruitje in het groentenvak van je ijskast is zielig. Spruitjes kunnen niet zonder elkaar.
In de kleine supermarkt waar ik klant ben, loodsen ze je eerst doorheen de afdeling groente en fruit, voordat je naar ‘droge voeding’ en de rest mag. Niet zo logisch, vond ik altijd, omdat je niet zo graag je wasmiddel bovenop je sla stapelt. Maar blijkbaar heeft deze opstelling een andere reden.
De aanblik van rekken vol frisse groente en fruit maken elke mens blij. Zelfs al liggen de groente bij ons gewoon nonchalant in de bakken en niet op kunstige torenstapeltjes zoals in veel zuiderse landen, toch gaat er iets opbeurends uit van al dat groen, geel, wit en rood. Het is als een groot, gratis stilleven waarin je wordt ondergedompeld. Nu de musea dicht zijn, is dat zeker een troef.
Een blije klant koopt meer, zo blijkt. Maar zelfs als dat klopt, geniet ik gewoon van het groentenrek. Als spruitje tussen al die weelde.
Samen houden we het gezond. In alle smaken en kleuren!
(Kerknet.be 22.11.2020, afb. van Sharon Pittaway via Unsplash)