Kolet Janssen

auteur

Thuiswerk

4 januari 2022

Thuisarbeid had vroeger een slechte reputatie. Het ging over uitgebuite mensen die thuis naaiwerk produceerden en daarvoor per stuk en veel te weinig werden betaald. Het waren ouders die de hele dag en avond moesten werken om een schaars inkomen te vergaren. Ze hadden daardoor te weinig tijd voor hun kinderen, het huishouden en al helemaal voor zichzelf.

Buitenshuis gaan werken was altijd beter. Dan had je rechten, vaste werkuren en verlofdagen, een minimumloon. De werkplaats werd ingericht op kosten van je werkgever. Thuiswerk was de afgelopen decennia de uitzondering geworden, ook al kon er digitaal inmiddels veel. Hier en daar kreeg een werknemer de gunst om een dagje van thuis uit te werken, maar bijna iedereen ging elke werkdag naar zijn werk. Vlakbij of wat verder pendelend.

Corona zorgde voor een revolutie in veel beroepen. In plaats van een gunst werd thuiswerk opeens een plicht. Met een kop eigen koffie erbij schakelde je de werkdag in door je laptop aan te zetten. Het was soms even wennen om je te concentreren terwijl de wasmachine draaide, maar dat was een kwestie van tijd. Met een eigen werkplek lukte dat al snel vrij goed, toch als de kinderen naar school konden.

Het vraagt wat fantasie om van thuis uit te werken. Om je andere ego van werknemer boven te halen, je misschien wat op te kleden met pantoffels aan je voeten, om dure woorden te spreken online die je anders thuis niet meteen uit je mond laat rollen. De gesprekken met echte andere mensen blijf je missen. Maar de rust van je huis kan ook doorwerken naar je werk.

Af en toe weer een dagje echt naar het werk blijft leuk. Dat wordt dan iets om van te genieten. Afwisseling is altijd fijn.

Voor kinderen is dit het begin van een nieuw tijdperk: ouders die er veel meer zijn dan vroeger. Ook al mag je ze vaak niet storen, ze zijn er wel en soms is dat genoeg. Het is allemaal onvoorstelbaar snel gegaan. Maar mensen zijn bijzonder flexibel. We maken er het beste van, zoals we altijd doen. Met vallen en opstaan.

(Afb. van Helena Lopes via Unsplash)

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.