Kolet Janssen

auteur

Wegennet

31 juli 2022

Op een dag rijd je gewoon de deur uit. Je slaat linksaf op de hoek van je vertrouwde straat. Je steekt het overbekende kruispunt over en je bent weg. De wereld ligt voor je open.

Want via de straten en steenwegen die je kent, kom je langzaam maar zeker op minder bekend terrein. Na verloop van tijd zie je wegwijzers staan naar steden als Parijs of Bordeaux of Bologna. De snelwegen krijgen exotische namen als l’autoroute du Soleil, l’Aquitaine, la Méridienne.

Heel ongemerkt is de weg veranderd in een stuk van het avontuur. Stoppen aan de grens hoeven we al lang niet meer. Hoogstens houden we even halt bij een ‘péage’, maar verder loopt de ene weg rimpelloos over in de andere. Tot er opeens platanen of oleanders langs de weg staan. De velden zien knalgeel van de zonnebloemen en de druivelaars trekken lange lijnen op de hellingen.

Als je met het vliegtuig reist of met de trein, is er toch een soort breuk tussen thuis en elders. Je moet naar de luchthaven of naar een station. De reis is even een soort niemandstijd, tussen plek van vertrek en bestemming.

Maar wie met de auto reist, en zeker met de fiets of te voet, voelt letterlijk de weg onder zijn voeten veranderen in avontuurlijk gebied. Voetje voor voetje, kilometer na kilometer, gaan we verder op reis.

Lang geleden reden we met de auto naar vrienden in Wenen. Groot was mijn verwondering toen bleek dat het begin van de route identiek was aan mijn dagelijks werktraject: de autoweg naar Tienen. We moesten gewoon steeds verder diezelfde snelweg volgen en kwamen dan vanzelf – uren later – in Wenen uit. In de jaren daarna moest ik op weg naar mijn werk soms mezelf even tegenhouden, om niet weer in Keulen of Wenen te eindigen.

Wegen zijn mysterieus. Uiteindelijk komen ze allemaal uit op elkaar, als je goed puzzelt. Ook zijwegen en omwegen zijn vaak de moeite waard. Er zijn wel doodlopende wegen, maar ook die hebben een begin en je kunt altijd omkeren.

Alle wegen, over de hele wereld, zijn op een of andere manier met elkaar verbonden. Dan kunnen wij als mensen toch niet achterblijven?

(Kerknet.be 31 juli 2022, afb. van Pexels via Pixabay)

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.