Kolet Janssen

auteur

Wensen

3 januari 2020

Je hebt wensen in soorten. Wensen in sprookjes, meestal drie. Als kind vond ik het soms bijna onverdraaglijk om te lezen aan welke domme dingen de jongste zoon of de arme houthakker zijn tegoed aan wensen verspilde. Met een beetje planning kon je – dacht ik – zo’n wens beter gebruiken, zodat je er langer plezier van had of meer mensen gelukkig kon maken. Maar in sprookjes lopen de personages vaak met open ogen hun ongeluk tegemoet.

Er zijn wensen voor jezelf. Uitgesproken wensen of geheime wensen. Meestal gaat dat om dingen die je niet (helemaal) zelf in de hand hebt: een goed lief vinden, in verwachting raken, een toffe job vinden met fijne collega’s. Als de wensen uitkomen, vinden we terecht dat we ‘geluk’ hebben gehad.

De wensen die we uitspreken voor anderen zijn meestal nogal saai, al zijn ze daarom niet minder belangrijk. ‘Een goede gezondheid’ is een klassieker en natuurlijk niet te versmaden. ‘Veel geluk’ is nogal vrijblijvend en vaag, al mag de ontvanger dat zelf dan verder invullen. Zelden durft iemand je iets te wensen dat concreter is. Al hebben veel mensen heel precieze ideeën over wat iemand echt nodig heeft. Misschien omdat zo’n wens ook gauw als verdoken kritiek kan opgevat worden. Als iemand me ‘een beter kapsel’ zou wensen, zou ik ook maar groen lachen, al heeft die persoon misschien overschot van gelijk.

Daarom kun je sommige wensen beter niet uitspreken, maar gewoonweg in vervulling laten gaan. Ben je ervan overtuigd dat je vriendin toe is aan een verwenetentje? Nodig haar dan gewoon uit. Kan je moeder een nieuwe look gebruiken? Neem haar mee om samen te shoppen. Vind je dat je vriend zijn blik dringend moet verruimen? Ga samen naar een film en bespreek hem achteraf samen bij een glas. Wens je je kleinkind wat meer buitenspeeltijd? Ga met hem of haar naar de speeltuin. Het lijstje is oneindig.

Het onbedoelde neveneffect is dat je zelf wensfee of tovenaar wordt. En misschien zorgt dat nog wel voor het grootste geluk.

(Afb. van Adina Voicu via Pixabay)

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.