Kolet Janssen

auteur

Bewaren

24 juli 2020

‘Wie wat bewaart, die heeft wat!’ zo klonk de leuze van mijn schoonouders en ouders.

Het was de reden waarom ze hun huis volpropten met kasten en hun lades met spullen. Waarom ze bijgebouwtjes nodig hadden met extra opslagruimte. Waarom ze hun zolders en kelders vol rekken en dozen stapelden.

Mijn vader bewaarde elke schroef, elke dop, elk leeg doosje met dekseltje. Dat kon best nog wel eens van pas komen, daarvan waren hij en mijn moeder overtuigd. Maar ondanks het feit dat hij 94 is geworden, heeft hij het merendeel van die zorgvuldig opgespaarde spullen niet kunnen gebruiken.

Het lag nochtans niet aan zijn orde. Alles was netjes en logisch gerangschikt. Op de voorkanten van de schoendozen schreef hij in schoonschrift wat er bij benadering in zat. Makkelijk om terug te vinden dus. Maar uiteindelijk heb je in het leven veel minder nodig dan je denkt, dat heeft ook mijn vader moeten ervaren.

Zelf merk ik dat ik veel minder makkelijk dingen kan weggooien of weggeven dan mijn kinderen. Blijkbaar zit de behoudende modus van mijn ouders nog in mijn systeem. Maar mijn kinderen voeden mij gestadig verder op. ‘Dat ga je nooit meer gebruiken of bekijken’, zeggen ze meedogenloos, terwijl de doos voor de kringloopwinkel al klaar staat. Alleen als ik jammer dat er zo’n mooie herinnering aan vasthangt, tonen ze af en toe wat genade.

Binnenkort krijgen we een nieuw dak en daarvoor gaan we eerst de zolder opruimen. Dat wordt weer een oefening in loslaten. En spitten in herinneringen duurt altijd langer dan je denkt.

‘Wie wat bewaart, die heeft wat.’ Ja. Een heleboel rommel. En veel werk.

(Afb. van Levelord via Pixabay)

1 reacties op “Bewaren”

  1. Trees Vandenbussche schreef:

    ‘Wie wat bewaart, die heeft wat.’ Ja. Een heleboel rommel. En veel werk.
    … maar ook veel herinneringen 😉

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.