Kolet Janssen

auteur

BIR

24 augustus 2021

De kleinzoon van mijn vriendin was een week lang op scoutskamp. Bij terugkomst bleek dat hij niet meer dan drie onderbroekjes had gedragen. De rest zat nog opgeplooid in zijn rugzak.

Bij navraag bleek dat hij de tweede helft van de week zonder onderbroek door het leven was gegaan. En de reden was dat een stel oudere jongens om de haverklap hun jongste kameraadjes aan hun onderbroek optilden. Dat vond de kleinzoon van mijn vriendin – en hij niet alleen – niet leuk.

Zijn creatieve oplossing om de hele onderbroek te skippen dwingt respect af. Het gedrag van de oudere jongens lokt een glimlach en een frons uit. Het kon natuurlijk allemaal nog veel erger, maar waarom is zoiets grappig?

De zoon van mijn vriendin (en dus de oom van de scoutsjongen) herkende het gebruik meteen uit zijn eigen jeugd. ‘Dat is een BIR!’ riep hij uit. Het bleek de afkorting van ‘Broek In Reet’ te zijn. Een van generatie op generatie doorgegeven kleine kwelling. Om te lachen en om elkaar het leven een beetje zuur te maken.

Alle mensen deugen. Ja. Maar lief zijn moet je leren.

(Afb. van Hans Braxmeier via Pixabay)

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.