Kolet Janssen

auteur

Boekendief

20 maart 2020

Enkele dagen voordat alle bibliotheken dichtgingen, was ik nog in de bib om iets op te halen. Vóór mij aan het loket stond een vrouw van een jaar of veertig.

‘Ik kom melden dat er bij mij thuis is ingebroken’, vertelde ze. ‘En de dieven hebben ook twee boeken van de bibliotheek meegenomen.’

De vrouw achter het loket werd er niet warm of koud van. ‘Dan moet u dit formulier invullen’, zei ze en ze overhandigde het slachtoffer van de inbraak een blad papier.

Ik kreeg mijn gereserveerde boek en vertrok, met nog een zijdelingse blik op de vrouw die aan een tafeltje opzij bezig was met het formulier.

Sindsdien laat het mij niet meer los. Ik heb spijt als haren op mijn hoofd dat ik de vrouw niet wat meer aan de tand heb gevoeld. De ene na de andere vraag springt op in mijn hoofd. Wat voor een dief neemt er nu boeken mee? Wat voor boeken waren het? Kostbare boeken misschien? Of eentje met een titel als ‘Inbreken voor dummies’? Of misschien waren het kinderboeken die een sterke vlaag van nostalgie opriepen bij de dief? Of detectiveverhalen?

Wat zou de dief nog meer hebben meegenomen? Waardevolle spullen, zoals geld en juwelen, of alleen andere gebruiksvoorwerpen? De waterkoker, de pollepel, een paar kapstokken, de nieuwe zwabber, een doos met Lego? Ik begon zelfs te fantaseren wat ik zoal zou meenemen uit het huis van mijn vrienden. In gedachten maakte ik een lijstje voor diverse vriendenhuizen.

En stel dat die dief geklist wordt, wat voor straf geef je iemand die boeken heeft gestolen? Eenzame opsluiting in de koninklijke bibliotheek? Een taakstraf in de gevangenisbibliotheek? Of verplicht drie maanden lang gaan voorlezen in een kleuterschool? Het opent perspectieven.

Ik voel al waar het naartoe gaat, er is geen ontkomen aan. Dit wordt een verhaal. Over een dief die boeken steelt. Wordt vervolgd.

(Afb. van Mohamed Hassan via Pixabay)

1 reacties op “Boekendief”

  1. An Goen schreef:

    Mooi Kolet! Bedankt.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.