Kolet Janssen

auteur

Chinees Nieuwjaar

11 februari 2019

Afgelopen zaterdag vierde de Chinese gemeenschap in mijn stad hun nieuwjaarsfeest. Er was een stoet met draken en daar achteraan zongen en dansten vrouwen in kleurige kleding. Eerst hadden de Chinese ambassadeur en onze burgemeester de draken uit hun slaap gewekt met een officiële ceremonie. Na afloop werden de omstaanders getrakteerd op Chinese lekkernijen.

Wij keken onze ogen uit. Ook al begrepen we er niet veel van, het was fijn om erbij te zijn. En het zette me aan het denken. Er wonen meer dan duizend Chinezen in onze stad. Stel dat we met zo’n groep Belgen in een Chinese stad zouden wonen, wat zouden we dan vieren? Wat zouden we laten zien aan de Chinezen daar? Welk feest, welk ritueel zouden wij vieren, welke gerechten zouden wij laten proeven?

Karnaval? Grote reuzen? Een kermis met botsauto’s en een schietkraam? Een BBQ met pensen en appelmoes? Ik denk dat we niet gemakkelijk zouden overeenkomen en misschien zou dat al het eerste typisch Belgische element zijn. Bij ons heeft iedereen zijn eigen tradities en dan is het lastig om te beslissen welke het meeste gewicht heeft.

Het eten zou nog het kleinste probleem zijn: dat worden natuurlijk frietjes met mayonaise. Voor de fijnproevers nog wat mosselen erbij of een witloofslaatje. Met frietjes kun je de wereld winnen, dat hebben we trouwens al gedaan.

En als ik een feestritueel moet bedenken, dan ga ik toch voor de kerstboom en de kerststal. Een grote dennenboom versieren met slingers, glimmende ballen en engeltjes. En een houten stalletje met beelden van een vader, een moeder en een baby. Als het kan nog een paar schapen en een ezel erbij. De Chinezen gaan heel nieuwsgierig zijn naar het verhaal dat daarbij hoort.

Voor hen zijn wij natuurlijk een beetje raar. Ze zouden niet begrijpen dat wij helemaal blij worden van zo’n kerstboom, omwille van alle warme herinneringen die eraan vasthangen. Zo zal het ook wel zijn met de drakenstoet. Voor ons blijft het er vreemd uitzien, maar voor hen is het een vertrouwd beeld dat hoort bij een gezellig familiefeest. Al met al lijken we veel meer op elkaar dan je zou denken.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.