Kolet Janssen

auteur

Claustrofobie

12 oktober 2018

Ik wist wat me te wachten stond bij de MRI-scan: ik zou in een cocon worden geschoven en bestookt worden met reeksen van afschuwelijk dreunend lawaai. Ik ben niet claustrofobisch aangelegd, dus ik was er niet echt bang voor.

Bovendien bleek er in mijn cocon een raampje te zitten waardoor ik naar een scherm met een natuurdocumentaire kon kijken. Zonder bril was die helaas nogal wazig, maar de rustige, Engelse stem was hoe dan ook meegenomen.

Ik gehoorzaamde braaf aan het ritme van in- en uitademen op commando van het toestel, toen ik opeens schrok van een wel erg grote close up op het scherm. Zelfs zonder bril viel er niet aan te ontkomen. Een vleesetende plant maakte zich op om een argeloos insect te lokken, te vangen en vervolgens te verteren. De Engelse stem legde uit hoe lekker het sap op de uitsteeksels was en hoe het insect vanzelf naar binnen wandelde. En toen gebeurde het: in een oogwenk sloeg de vangschelp van de plant dicht, met een snelheid die je normaal niet associeert met de plantenwereld.

Het beestje was gevangen. Minutenlang toonde het scherm nog wat wriemelende pootjes die door de trilharen piepten, maar tevergeefs. De schelp was en bleef dicht. Het beestje kon er met geen mogelijkheid nog uit. Ik keek ernaar, terwijl ik weerloos in mijn cocon lag. Ik moest volstrekt stil blijven liggen, was me verteld. Dat ik trilde, kwam enkel door het ritmische gedreun. Ik mocht niet lachen, want dat zou vast rare beelden van mijn buik opleveren.

De mensen in het ziekenhuis waren lief en empathisch. Ik heb ze niet verteld dat ze bij gelegenheid eens naar hun eigen video moesten kijken. En er misschien een stukje uitknippen. Ik ben naar buiten gewandeld en heb diep ingeademd. En ik heb me voorgenomen om nooit een vleesetende plant te kopen. Beter nog wat extra empathie kweken.

1 reacties op “Claustrofobie”

  1. Trees Vandenbussche schreef:

    Grappig! Ik kocht een vleesetende plant om de fruitvliegjes uit huis te krijgen. Het hielp niet, al groeide de plant goed, de vliegjes deden het beter

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.