Kolet Janssen

auteur

De heilige familie

10 januari 2021

Tussen Kerst en Nieuwjaar vieren we met de kerk altijd het feest van de heilige familie. Het past bij de eerste dagen na een geboorte. Zo vaak zag ik bij een bezoek aan een pasgeboren baby hoe de ouders spontaan de Bijbelse houding leken aan te nemen: de mama met het kindje in haar armen en haar blik gericht naar het babygezichtje, de papa als een trotse en beschermende Jozef achter hen. Precies zoals op de zoeterige plaatjes die ik me van vroeger herinner. Heel ontroerend.

Het is een (meestal) kort moment van volledige harmonie, van vrede en dankbaarheid. Zo moest een gezin zijn. Geen gekibbel met broers en zussen, geen moeder die haar geduld verliest, geen vader die in zijn hoofd nog bij zijn werk zit.

De werkelijkheid is meestal wat minder perfect. Het dagelijks leven bestaat uit vele kleine uitdagingen. Maar op een mooi portret, bedoeld voor op de schouw van oma, zet iedereen zijn beste beentje voor. Dan lijkt elke familie wel heilig.

En in feite heeft ook elke familie iets goddelijks. Het is de plek bij uitstek waar mensen zorgen voor elkaar. Waar ze elkaar beschermen als dat nodig is. Waar ze het beste in elkaar naar boven halen. Dat lukt de ene keer al wat beter dan de andere.

Hoe die heilige familie eruitziet, heeft geen belang. Het maakt niet uit hoeveel kinderen er zijn. Of er een pa en/of ma is, of twee mama’s of twee papa’s is om het even. Of er pluspapa’s en -mama’s bij te pas komen ook. Of die kinderen allemaal dezelfde papa en mama hebben, is ook niet doorslaggevend. Of ze graag gezien zijn, dat is waar het om draait.

Onze heilige familie is de eerste plek waar we de liefde leren kennen. En hopelijk is dat het begin van een levenslange weg.

Families zijn geen gesloten bubbels, behalve nu eventjes misschien. Ze kunnen met elkaar delen en elkaar steunen. Even iets aan elkaar lenen: een ei, wat speelgoed, een klaagmuur, een concrete tip of wat geduld.

Families zijn er overal ter wereld. Koesterplekken van liefde, van trouw en van hoop. Op de feestdag van de heilige familie valt dus heel wat te vieren.

(Kerknet.be 10 januari 2021, afb. van Brad Dorsey via Pixabay)

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.