Kolet Janssen

auteur

De slimme man

18 oktober 2019

Ik heb een slimme man. Voor zijn werk leest hij ingewikkelde teksten, denkt erover na en schrijft er dan even ingewikkelde zinnen over. Op een dag was hij hiermee bezig in een lokaal van de universiteit, toen er een glazenwasser binnenkwam. De man vroeg of het niet stoorde dat hij even de ramen kwam wassen.

Mijn man praat graag met alle mogelijke mensen en hij ging ook met deze glazenwasser een levendig gesprek aan. Ondertussen poetste de man de ramen, want in tegenstelling tot het werk van mijn man, was dat van hem makkelijk te combineren met een praatje.

Mijn man zag hoe de glazenwasser de kleine, vierkante ruitjes van het raam handig bewerkte met een piepklein ruitenwissertje. ‘Wij hebben thuis ook van die kleine, vierkante ruitjes als bovenlichten over de hele voorgevel, drie verdiepingen hoog’, zei mijn man. ‘Ik ben al jarenlang op zoek naar zo’n klein ruitenwissertje, maar dat is nergens te koop. U heeft dat zeker bij een gespecialiseerde firma gevonden?’

De ruitenwasser grijnsde van oor tot oor. ‘Ik vond ook nergens zo’n kleine ruitenwisser’, vertelde hij. ‘Maar ik heb een gewone ruitenwisser gekocht en er met een ijzerzaagje twee stukken afgehaald.’

Mijn man schoot in de lach. Het was een eerbetoon aan de vindingrijkheid van de ruitenwisser en een nederig besef van zijn eigen beperkingen.

De volgende zaterdag kocht mijn man in de Wibra een ruitenwisser en verdween naar zijn zelden gebruikte werkbank in de kelder. Nog geen kwartier later was de klus geklaard en kwam hij fier zwaaiend met het nieuwe kleinood naar boven. Sindsdien gaat het aanmerkelijk sneller om onze ramen te poetsen. Met dank aan de anonieme glazenwasser. Elk van de zesenzestig kleine ruitje is nu met één haal perfect gedroogd. Een kleine ingreep, waar we al meer dan veertig jaar plezier van hadden kunnen hebben. Beter laat dan nooit, zullen we maar zeggen.

De vraag die ik vandaag aan jullie ga stellen, ligt voor de hand. Wie was de echte slimme man in de kamer? 😉

(Afb. van cocoparisienne via Pixabay)

1 reacties op “De slimme man”

  1. Verbeeck Tony schreef:

    Je kan slim zijn en je kan creatief zijn. Hoe creatiever je bent, hoe slimmer je word geacht te zijn. Maar je kan ook veel weten zonder creatief te zijn. Dan ben je ook slim. Dus om op je vraag te antwoorden zou ik zeggen ieder is slim op zijn terrein. Er bestaan dikke boeken om te leren creatief te denken. Maar je moet al slim zijn om dat boek te lezen. Anders begrijp je er toch niets van.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.