Kolet Janssen

auteur

Doen alsof

6 juni 2021

Tegenwoordig kun je niet eerlijk en authentiek genoeg zijn. Je moet van je hart geen moordkuil maken, open en bloot je mening ventileren en vooral niets doen waar je niet voor de volle 100% achter staat. Doen ‘alsof’ staat in een kwaad daglicht.

Tegelijkertijd verdienen beroemde acteurs handenvol geld en waardering, juist omdat ze perfect ‘alsof’ kunnen doen. Alsof hun kind gestorven is, alsof ze hevig verliefd zijn, alsof ze door donkere gedachten gedreven tot een misdaad overgaan. Allemaal nep, maar hoogst overtuigend.

Misschien is het tijd om ook in het gewone leven ‘alsof’ wat op te waarderen. Om als je het op sociale media niet met iemand eens bent, niet meteen te beginnen schelden, maar te doen ‘alsof’ je beleefd bent. Om vergevingsgezind te glimlachen als iemand je per ongeluk de pas afsnijdt, terwijl je al een belediging op je tong hebt liggen. Om te doen alsof je geduldig bent als je kinderen elkaar voor de zoveelste keer in de haren vliegen, terwijl je zin hebt om ze eens ongezouten ‘de waarheid’ te zeggen.

Het zal beslist niet telkens lukken. Maar oefening baart kunst. In het leven kun je bijna alles trainen. Door te doen alsof je een goed mens bent, word je elke dag een beetje beter. En ook al val je regelmatig eens door de mand, je hebt toch de ervaring dat je het kunt, als je maar blijft proberen.

En wie weet komt dan ooit de dag, waarop de grens met ‘alsof’ vanzelf is weggeslepen. Zoals iemand na verloop van tijd zonder nadenken vijf kilometer kan lopen, waar hij eerst al stond te puffen na een paar honderd meter.

Ook daarom is een lang leven een grote zegen.

(Kerknet.be 6 juni 2021, afbeelding van StockSnap via Pixabay)

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.