Kolet Janssen

auteur

Een heilige met een bril

14 oktober 2018

Heiligen hebben allemaal hun eigen attributen: een lammetje, een stel pijlen, ogen op een schaaltje of een boek. In onze kerk staat er zelfs een met een bril. 

Als je op vakantie een stel mooie steden en kerken hebt bezocht, kijk je daarna soms met nieuwe ogen naar je eigen woonplaats en je eigen vertrouwde kerkgebouw. Dat valt in veel gevallen best mee. Die mooie gevel waar jij het hele jaar achteloos aan voorbij fietst, is bij nader inzien echt wel de moeite waard om even voor te stoppen. En ook in de kerk zijn er heel wat bijzondere dingen te zien.

Een oud houten beeld, een schim van een muurschildering, een graf in de vloer. Tot mijn oog valt op een grote foto op een altaar achteraan. Er staat een man met een bril op. Voor hem staat een microfoon. Dat zijn wel heel aparte attributen voor een heilige… Van een aureool is er geen spoor.

Al jarenlang staat die foto op het altaar achteraan. Gewoon tussen de beelden van Jezus en Maria en een paar andere heiligen. Omdat we ervan overtuigd zijn dat hij ook heilig is, een man helemaal naar het hart van God. En nu wordt dat ook officieel, want op 14 oktober wordt hij in Rome heilig verklaard: Oscar Romero.

In 1980 kreeg Romero een eredoctoraat aan de KU Leuven, omdat hij jarenlang durfde opkomen voor de rechteloze boeren in El Salvador. Omdat hij het geweld van de doodseskaders aanklaagde. Voor hem was geloof niet los te koppelen van rechtvaardigheid.

Zes weken na zijn bezoek aan Leuven, werd hij in San Salvador vermoord terwijl hij de mis opdroeg. Zijn moordenaar werd nooit gevonden of berecht. Sindsdien staat zijn foto in onze kerk.

De heiligverklaring van Romero wordt dus ook in onze kerk een feest. Want met een bril en een microfoon kom je tegenwoordig als heilige een heel eind. Aan de kant staan van wie onderdrukt wordt, dat is een eeuwenoude en wereldwijde opdracht. De foto van Romero helpt ons om dat nooit te vergeten.

Lees hier mijn wekelijkse column op Kerknet.

 

1 reacties op “Een heilige met een bril”

  1. Trees Vandenbussche schreef:

    Ook Damiaan heeft een bril en is heilig.
    Ik ben blij dat Romero eindelijk vanuit de Kerk erkenning krijgt. Er zijn er voor minder heilig verklaard .

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.