Kolet Janssen

auteur

Goed nieuws

27 februari 2022

Als ik op consultatie ga bij mijn huisarts, vraagt hij telkens al bij het binnenkomen: ‘En wat voor goed nieuws?’ Ik heb hem al eens verteld dat hij het foute beroep heeft gekozen voor die openingsvraag, maar hij blijft onverstoorbaar volhouden. Onwillekeurig ga je dan als patiënt op zoek naar iets om de klacht waarmee je gekomen bent, toch wat lichter voor te stellen. Misschien is dat al een deel van het helend effect. Even stilstaan bij goed nieuws in je leven, werkt hoe dan ook heilzaam.

Wachten op goed nieuws is een inspannende bezigheid. Meeleven met je kinderen als ze examens hebben en dan het verlossende bericht horen: ‘Goed nieuws, ik ben erdoor!’

Ongeveer hetzelfde scenario als ze gaan solliciteren of een bod hebben gedaan op een huis. En zeker als ze vertellen dat er gezinsuitbreiding op komst is.

Iedereen kijkt je verwachtingsvol aan als je aankondigt: ‘Ik heb goed nieuws!’ Je zet vanzelf een stralende glimlach op. De mensen om je heen vallen stil en luisteren. Iedereen wil het goede nieuws horen.

In de jaren negentig verscheen er een Bijbelvertaling in eigentijds Nederlands, die de Groot Nieuws Bijbel heette. Het was een eye opener om zo over de Bijbel te denken, als een boek vol belangrijk nieuws. En de letterlijke vertaling van ‘evangelie’ is zelfs ‘goed nieuws’. Goed nieuws van God, waar je elke dag iets van mee kunt pikken. Ook al zijn de verhalen eeuwenoud, ze blijven goed nieuws.

Ik heb dus goed nieuws. Mijn kleindochter is geboren, met de naam van de eerste vrouw. De naam van een nieuw begin. Ook mijn al wat oudere kleinzoon is nog steeds goed nieuws. Net als mijn kinderen, mijn schoonkinderen en niet te vergeten mijn vertrouwde huisgenoot.

Want goed nieuws blijft altijd vers. Het beschimmelt nooit. Het doet mijn hart elke dag opnieuw een beetje sneller slaan, van puur geluk.

Goed nieuws kun je nooit te veel hebben.

(Kerknet.be 27 februari 2022, afb. van Priscille Du Preez via Unsplash)

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.