Kolet Janssen

auteur

Het zit gewoon zo

28 februari 2020

Moet ik me zorgen maken? Het is niet dodelijker dan griep, dus waar maakt iedereen zich zo druk om?

Het is juist wel dodelijker, en er bestaat ook geen vaccin tegen. Dus als je oud bent of al een andere kwaal hebt, sta je er niet al te best voor.

Maar je krijgt het toch alleen van Chinezen en zo?

Nee, het komt steeds dichterbij: eerst Italië en Duitsland, nu ook al in Nederland. Het duurt vast geen week meer voordat het hier is.

En dan? Dan mogen er gewoon een heleboel mensen lekker thuis uitzieken. Verder toch niets aan de hand?

Nou, als het er al te veel worden, kan dat wel problemen geven. Want je kunt er ademnood van krijgen en dan moet je naar het ziekenhuis. Maar het ziekenhuis is natuurlijk niet de plek waar je zo’n virus wilt binnenbrengen. En dan moet alles goed afgeschermd zijn en het personeel daar ook goed beveiligd worden. Dan moeten ze verbieden dat mensen bij elkaar komen op plekken met veel volk. Dus scholen dicht en niet meer naar de film. Een tijdje thuisblijven is dan het beste. Maar dan moet je thuis wel genoeg voorraad hebben.

Moet ik al beginnen te hamsteren?

Ach, een extra pak spaghetti kan geen kwaad. Gelukkig kun je tegenwoordig online bijna alles regelen.

Maar nu weet ik het nog altijd niet: moet ik me zorgen maken of niet? Moet ik meer doen dan regelmatig mijn handen wassen en me niet laten volsproeien door niezende mensen? Is er reden tot paniek? Waarom schrappen ze anders die vluchten naar Noord-Italië? Ik wou dat er iemand was die zei: ‘Het zit gewoon zo. Dit gaan we doen. Zo gaat het gebeuren. Op die manier kunnen we het virus overwinnen.’ Maar iedereen zegt iets anders. Ik weet niet meer wie ik moet geloven.

Als het warmer wordt, gaat het vanzelf over. Toch?

Weet je voor wie het echt erg is? Voor al die mensen met wereldproblemen die normaal nu op het nieuws zouden zijn geweest. Die bestaan nu maandenlang niet. Maar daarmee zijn hun problemen natuurlijk niet opgelost.

Die moeten wachten tot het virus weg is. Of minstens uit het nieuws.

(Afb. van freakwave via Pixabay)

1 reacties op “Het zit gewoon zo”

  1. Trees Vandenbussche schreef:

    Even wat informatie over de gevolgen van een besmetting met het coronavirus toevoegen. Informatie die ik van mijn schoondochter kreeg nadat ik iets liet vallen over de vergelijking met de griep .
    als een gezonde persoon de griep krijgt, geneest hij volledig. Het coronavirus vreet je longen op, zelfs al overleef je het, je blijft levenslang ernstige longletsels hebben zodat een normaal leven niet meer kan.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.