Kolet Janssen

auteur

Hoorapparaten en trapliften

24 augustus 2023

Het lijkt alsof ik de laatste tijd alleen nog reclame krijg voor hoorapparaten en trapliften. Blijkbaar wil de wereld mij iets zeggen. Maar ik ben er nog niet helemaal uit wat precies.

Met de knappe, jonge meisjes die me toelachen vanop de traplift, kan ik me totaal niet identificeren. Voorlopig loop ik nog zonder problemen zelf mijn trappen op en af, en wat de toekomst brengt, zien we dan wel weer. Liefst geen traplift toch.

Ook met een hoorapparaat is er niets mis. Ik heb tenslotte al een bril sinds mijn tiende en daarmee kan ik perfect normaal functioneren. Als het nodig is, zal ik op dezelfde manier ook wel een hoorapparaat inschakelen.

De schrijvers van de brief daarover dringen erop aan dat ik mij laat testen in de ‘Nationale Gehoorcontrole Campagne’. Ik krijg drie weken tijd voor een gratis gehoorcontrole, waarvoor ze slechts een beperkt aantal plaatsen beschikbaar hebben. Met deze persoonlijke uitnodiging heb ik dus een ware buitenkans in mijn brievenbus gekregen. De controle zal bovendien uitgevoerd worden met de nieuwste meettechnologie. Waarom aarzel ik nog?

Ik word in een laatste alinea zelfs aangespoord om familie of vrienden mee te brengen en er een gezamenlijk uitje van te maken, om samen ons oor te luisteren leggen als het ware.

Ik word boos van dergelijke brieven. Ze ondermijnen het vertrouwen van mensen in de landelijke gezondheidszorg. Want er bestaan wel degelijk echte overheidscampagnes voor borst- en darmonderzoek. Die zien er minder opdringerig uit, maar het risico bestaat dat je ze negeert omdat je al te veel zogenaamd officiële brieven in je bus krijgt. Voor hoortesten of check ups van je conditie of voedingssupplementen of wat dan ook.

Iemand verkoopt mijn gegevens, waardoor ik vervolgens slachtoffer ben van allerlei firma’s die mij bestoken met attributen die bij mijn leeftijd horen. Want de brieven zijn op naam en komen dus hoe dan ook mijn brievenbus binnen. En als ik dan eindelijk mijn nepbrieven bij het papier heb gesorteerd, krijg ik weer telefoon van iemand die me dringend wil laten veranderen van internet- en telefoonprovider of van elektriciteitsleverancier.

Als ik ooit bejaardenhulp nodig heb, zal het vooral zijn om me opdringerige leveranciers allerhande van het lijf te houden. Een rustige oude dag? Dat is iets van vroeger 😉

(Photo by Sidral Mundet on Unsplash)

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.