Kolet Janssen

auteur

Je hoeft niet perfect te zijn om een punt te maken

8 februari 2019

Mensen zijn niet perfect, dat weten we allemaal. Toch verwachten we van wie in de spotlights loopt, wel degelijk perfectie. Dat is niet alleen hardvochtig, het is ook ondermijnend en dat is nog veel erger.

Natuurlijk zijn er bij de bosbrossers jongeren die al eens het vliegtuig nemen of een in cellofaan verpakt broodje eten. Natuurlijk kopen zij wel eens een kledingstuk dat ver weg in slechte omstandigheden werd gemaakt. Maar hebben ze daarom ongelijk? Is hun boodschap daarom minder dringend?

De waarde van de pedagogische inzichten van Voltaire blijft behouden ook als we weten dat hij zijn eigen kinderen te vondeling legde. En zo bruin bakken onze bosbrossers het heus niet.

Het vraagt van ons allemaal grote inspanningen om ecologischer te gaan leven. Mijn grootouders deden dat noodgedwongen nog bijna vanzelf. Maar het zou hypocriet zijn om een generatie in welvaart opgegroeide jongeren te verwijten dat ze doen zoals ze zijn opgevoed. Stap voor stap worden we duurzaam. En we hebben de overheid nodig om dat te bespoedigen.

Veel jongeren doen talloze kleine dingetjes voor ons klimaat. Mijn kleinzoon kan beter afval sorteren dan ik toen ik zijn leeftijd had. Hoe meer tips en tricks we uitwisselen, hoe meer effect het zal hebben. Voor de grote dingen doen de kinderen en jongeren beroep op de grote mensen, en zo hoort het ook. Efficiƫnte en rechtvaardige regelingen komen niet vanzelf. Maar het is flauw om wat er nu gebeurt te ondermijnen door met de vinger te wijzen naar onvermijdelijke onvolkomenheden.

Ik vergeef dus de bosbrossers bij voorbaat kleine uitschuivers. Die maken we immers allemaal. Maar als er iets verandert, hebben we dat zeker ook aan hen te danken. En daarvoor verdienen ze alle krediet.

1 reacties op “Je hoeft niet perfect te zijn om een punt te maken”

  1. Brigitte schreef:

    Leve de bosbrossers!

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.