Kolet Janssen

auteur

Korte broek

15 december 2022

Wat is er aan de hand met de korte broek? Waarom dragen steeds meer jongens en mannen hem ook in de barre winterkou?

Kleding heeft op de eerste plaats als functie om ons lichaam te beschermen tegen de weersomstandigheden. Een zonnehoed, een regenjas, een sjaal en wanten. Mouwen en broekspijpen variƫren normaal naargelang het seizoen: kort op warme zomerdagen, lang als het kouder wordt. Natuurlijk is die functie al eeuwenlang overschaduwd door andere mogelijkheden: opvallen, jezelf onderscheiden, je originaliteit tonen, uitpakken met je rijkdom, verleiden.

Meisjes in extreem korte minirokjes met niet meer dan een dunne panty daaronder heb ik altijd al vreemd gevonden. Hetzelfde met blote navels in januari. Ik dacht dat het een meisjes- en vrouwenprobleem was. Vrouwen worden nu eenmaal meer beoordeeld op hun uiterlijk en zijn dus vaker onderhevig aan rare modeverschijnselen.

Maar de laatste dagen valt het me op dat er ondanks de vriestemperaturen heel wat jongens en zelfs mannen zijn, die zonder verpinken rondlopen en fietsen in korte broek. Blijkbaar heeft die korte broek een heel ander imago gekregen dan toen ik jong was.

Vroeger keek je als jongen uit naar je plechtige communie, want pas vanaf dan mocht je een lange broek dragen. Voordien was het behelpen met gebreide kniekousen onder je korte broek, als het koud was.

In de zomer heeft de korte broek al langer zijn herintrede gemaakt. In heel wat winkels en op andere plaatsen zie je dan mannen van alle leeftijden in korte broek. Zelfs op de werkvloer neemt het toe. Oudere mannen dragen vaak shorts die net iets te kort zijn, maar dat leren ze nog wel. Hippe jonge mannen tonen steeds meer met plezier hun kuiten.

Maar je zou hopen dat de winter die trend even on hold zet. De meeste mannen en jongens lopen inderdaad rond in warme, lange broeken. Maar hier en daar zie je iemand die hardnekkig zijn onderbenen blootstelt aan de ijzige kou.

Mannen zijn dus ook modeslachtoffers geworden. Is dat nu iets om blij of verdrietig over te zijn?

(Afb. van Sasin Tipchai via Pixabay)

1 reacties op “Korte broek”

  1. Frans schreef:

    Modeslachtoffer…Kan het nog verkozen worden tot woord van het jaar?
    Heb je nog de hotpants gekend of gedragen, begin de jaren zeventig? Toen waren de voetbalbroekjes even kort. Nu evolueren die in de omgekeerde richting. Nog even en we zien KDB op het volgende EK met lange broek voetballen… het volgende modeslachtoffer
    https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=pfbid08o64riedW9fJZR9oDyKLota7yhvS4dwfQ2sfTz8RATkEK2BLYwApMwijrtmLs6Y4l&id=1067743512
    Hoe tijden veranderen…

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.