Kolet Janssen

auteur

Lampje

16 januari 2024

Net als je de puzzel van al je activiteiten hebt gelegd en je op weg bent voor dat ene cruciale autoritje, gaat er op het dashboard een lichtje flikkeren. Je ziet het uit een ooghoek en je eerste neiging is om het gewoon te negeren. Gisteren was er toch nog niks aan de hand? Het zal wel een los contactje zijn of een haperend lampje, terwijl de functie die er achter zit helemaal OK is.

Terwijl je hardnekkig verder rijdt, kijk je af en toe eens met een scheve blik naar het bewuste lampje. Flikkert het nog steeds? Of brandt het terwijl het voordien niet brandde? Je diept ergens vanuit je onderbewuste de kennis op dat een groen lichtje geen kwaad kan. Dat is gewoon een of andere functie die een beetje hoest, daar hoef je verder niet op te reageren. Bij een oranje lampje dreigt er op termijn iets fout te lopen, maar nu kun je alles nog even gewoon bij het oude laten. Later zul je wel moeten ingrijpen, op onderzoek gaan of een huisgenoot zoeken die er zich in wil verdiepen.

Een rood lampje is andere koek. Dan moet je eigenlijk stoppen. Anders riskeer je de zaak met elke meter erger te maken. Je moet op zoek gaan in de handleiding om uit te vogelen wat er precies scheelt. Of je kunt bellen met diezelfde huisgenoot die je misschien nuttig advies kan leveren. Of je belt naar de pechdienst waarbij je al decennialang een abonnement hebt, waar je nog niet veel nut van hebt gehad. Gewoon verder rijden en doen alsof je neus bloedt, is niet echt een optie. Ook al is dat precies wat je diep in je binnenste wil doen. Want het hele schema van je dag ligt gegarandeerd overhoop als je dat opdringerige lampje recht van spreken geeft.

Ik begrijp dus heel goed dat in het vliegtuig waar enkele weken geleden een paneel loskwam, de bemanning eerder niet had gereageerd op waarschuwingslampjes. Dat is menselijk, want voor hen is vliegen met een Boeing 737 ongeveer hetzelfde als voor mij rijden op de snelweg naar mijn geboortestad. Je denkt dat je het allemaal wel weet, dat je alles onder controle hebt. Tot je opeens beseft dat er soms echt iets gevaarlijks aan de hand kan zijn.

En zo is het met veel dingen in het leven, niet alleen met auto’s en vliegtuigen. Die steek in je borst, die paniekaanval van je jongste, die ontwijkende antwoorden van je moeder, die tranerige ogen van je buurvrouw… het kan een flikkerend lampje zijn. Misschien heb je er geen tijd voor, misschien heb je er geen zin in, maar het is goed om het niet te blijven negeren. Alleen zo wensen we elkaar echt een veilig en gelukkig jaar.

(Photo by Nick Fewings on Unsplash)

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.