Kolet Janssen

auteur

Leven met dieren

7 oktober 2018

Mensen zijn mensen en dieren zijn dieren. Maar hoe gaan we best met elkaar om?

Begin oktober is er altijd extra aandacht voor allerhande dierenleed. Dat heeft de heilige Franciscus toch maar mooi voor elkaar gekregen. Zijn feestdag op 4 oktober is Werelddierendag geworden. Maar hoe moet dat nu, tussen ons en de dieren?

Mensen hebben het duidelijk gewonnen van de dieren op onze planeet. Of zo lijkt het toch, als je de insecten en bacteriën niet meetelt. Wij zijn de baas: we vangen dieren en eten ze op, we roeien ze uit om hun pelsen en horens te gebruiken, we palmen hun leefgebied in. Dieren zijn steeds minder onze vijanden dan omgekeerd. We kweken ze enkel met het oog op onze voordelen en behandelen grote groepen dieren onthutsend slecht.

Elk levend wezen heeft recht op een waardig leven. Dat houdt niet voor iedereen hetzelfde in, maar we voelen allemaal aan dat er grenzen zijn, die nu al te vaak worden overschreden. De wereld is niet ideaal, niet voor mensen en niet voor dieren. Maar dat mag ons niet beletten om kleine stapjes in de goede richting te zetten.

Wat minder vlees eten, want er zijn meer dan genoeg alternatieven. Alleen scharreleieren kopen. Bereid zijn om meer te betalen voor onze landbouwproducten, zodat er ruimte is voor een betere behandeling van dieren. Bedreigde dieren helpen om te overleven. En nog zoveel meer.

Want mensen en dieren kunnen ook vrienden zijn. Dat bewijzen de vele onmisbare huisdieren. Ik geniet van de vogeltjes in mijn tuin en geef ze voer in de winter. Het is een plezier voor het hart om naar dieren te kijken: eekhoorntjes die van boom tot boom zwieren, herten die even verbaasd zijn als wij om elkaar te ontmoeten, zelfs het dribbelende veldmuisje in mijn stadstuin. Alles wat leeft, is een wonder.

Ik las ooit dat er nergens zoveel wilde dieren leven als in onze klimaatstrook. Dat we elkaar zo weinig ontmoeten, komt omdat dieren noodgedwongen angst hebben ontwikkeld voor mensen. God geve dat er weer een tijd komt, waarin we gewoon nieuwsgierig kunnen zijn naar elkaar. Waarin we samen kunnen wonen zonder bedreiging en kunnen genieten van elkaar.

De profeet Jesaja sprak in zijn grote droom al van wolven en lammetjes, beren en koeien, slangen en baby’s, samen zonder gevaar. Dan zal de wereld vol mensen zijn met God in hun hart, zo vol als de zee is met water. Iets om naar uit te kijken.

Lees mijn blogs op Kerknet.

 

 

1 reacties op “Leven met dieren”

  1. trees vandenbussche schreef:

    We moeten goed zijn voor de dieren en respectvol omgaan met mens, dier en natuur. Alleen … ik krijg ‘de kriebels’ op sommige plaatsen waar schoothondjes meer welkom zijn dan kinderen.
    Sommige mensen houden meer van dieren dan van mensen. Dat is toch ook een scheefgetrokken situatie!
    Ik heb dat heel sterk aangevoeld toen een van onze jongens zwaar allergisch bleek te zijn voor honden en poezen.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.