Kolet Janssen

auteur

Make up voor bijzienden

30 september 2021

Een bril is een mooie uitvinding: ik kan ermee autorijden en koken, veilig doorheen de drukte fietsen en boodschappen doen, mezelf aankleden en mensen herkennen. Maar als ik nauwkeurig mijn eigen ogen of gezicht wil zien zonder bril, zit ik in de problemen. Dat is trouwens ook bijzonder lastig bij het passen van een nieuwe bril.

Wie het allemaal niet zo scherp ziet en geen lenzen draagt, kampt bijvoorbeeld met een serieuze handicap bij het aanbrengen van make up. Om mijn gezicht toonbaar te maken voor de buitenwereld, moet ik mijn bril afzetten. Maar als ik mijn bril afzet, is het maar de vraag welk resultaat ik zal afleveren.

Mijn wangen insmeren lukt nog wel, omdat het daar niet op een millimeter aankomt. Maar bij mijn ogen is het lastig. Een streepje trekken rondom je oog, een vleugje oogschaduw op je ooglid mikken, je wimpers borstelen met mascara, het is geen sinecure zonder bril. Zelfs met een spiegel die ik dichterbij kan halen, blijft het behelpen.

Ik doe het zo goed als ik kan, vaak half blindelings.  Mijn ene oog ziet beter dan het andere, en als ik mijn goede oog moet dichtknijpen is het helemaal op goed geluk. Het eindresultaat zie ik pas als ik mijn bril opzet, en het is niet altijd zoals ik het bedoeld had.

Wat de toekomst op dat vlak brengt, weet ik al. Want in het woonzorgcentrum van mijn moeder loopt een oude dame rond – we zullen haar Micheline noemen – die veel aandacht besteedt aan haar uiterlijk. Ze draagt spannende leggings en korte, fleurige bloesjes. En ze komt haar kamer niet uit zonder make up. Grote eilanden van rouge op haar wangen. Dikke blauwe vegen boven haar ogen, vette zwarte randen eronder. En lipstick tot halverwege haar wang. Het is schrikken als je haar voor het eerst ziet. Maar de grijns van Micheline is niet te kloppen. Ze beleeft zoveel plezier aan haar looks, dat ik het haar van harte gun om er wat gek en overdreven uit te zien.

Kan iemand misschien eens een collectie make up voor bijzienden uitvinden alstublieft? Met eyeliner en oogschaduw die vanzelf op de juiste plek gaan zitten. Met mascara die niet klontert en je wimpers op gepaste wijze dikker en voller maakt. Met kleuren die wat subtieler ogen en smeersels die vanzelf plakken op een rimpelige huid. Het is volgens mij een gat in de markt.

(Afb. van StockSnap via Pixabay)

2 reacties op “Make up voor bijzienden”

  1. angoen schreef:

    Luidop gelachen, Kolet, vooral met “wat de toekomst op dat vlak brengt”!!!

  2. Marielle schreef:

    Super, is voor mij ook al een herkenbaar probleem, ik heb in de coronatijd gewoon gestaakt met mij te schminken…

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.