Kolet Janssen

auteur

Opscheppen

18 maart 2021

Mijn ouders spraken misprijzend over mensen die in hun ogen ‘opscheppers’ waren. Een buurman die met zichtbaar genoegen vertelde dat hij die dag een eitje had gegeten bij zijn boterham, werd ronduit belachelijk gemaakt. Als hij weg was tenminste.

Zo leerde ik dat het niet gepast was om openlijk blij te zijn met wat je hebt en wat je overkomt. Ik kreeg mee dat je die dingen juist wat moest minimaliseren en minder leuk voorstellen dan ze in werkelijkheid waren. Want bescheidenheid, dat siert een mens.

Als iemand mijn vader in het Frans de weg vroeg met de intro ‘Vous parlez Français?’, antwoordde hij steevast ‘un peu’. Waarop hij een gedetailleerde en genuanceerde uitleg gaf in vlekkeloos Frans. Toen ik hem eens vroeg waarom hij altijd aangaf slechts ‘een beetje’ Frans te kennen, zei hij dat je niet hoorde op te scheppen. Opscheppen was erger dan liegen, dat was wat ik ervan onthield.

Ik werd dan ook nooit de hemel ingeprezen. Niet als ik een leuke tekening had gemaakt, als ik met een goed rapport thuiskwam of als ik een klus netjes had geklaard. Mijn ouders waren als de dood om mijn karakter met overdreven lof te misvormen.

Dat botste natuurlijk toen ik later mijn aanstaande – een Nederlander – mee naar huis nam. Hij snapte niet wat er verkeerd was aan ostentatief blij zijn met een recente aanschaf of een nieuwe baan. ‘Een echte Hollander’, zegden mijn ouders achteraf hoofdschuddend.

Ik leerde door contacten met mensen van overal dat het ook anders kan. Dat het geen misdaad is om je eigen meegebrachte cadeautjes goed in de verf te zetten. Dat je best onverholen trots mag zijn op iets wat je zelf gekookt hebt. Als iemand zegt dat je een mooie jurk draagt, hoef je niet meteen te zeggen hoe oud hij al is. Je mag gewoon fier zijn op iets wat je goed hebt gedaan en je hoeft dat niet krampachtig te gaan minimaliseren. Complimentjes moet je niet wegwuiven, maar in dank aanvaarden, daar wordt iedereen blij van.

Een beetje opscheppen is vaak leuker dan al te veel bescheidenheid.

(Ferm maart 2021, afb. van Lisa Runnels via Pixabay)

2 reacties op “Opscheppen”

  1. Trees Vandenbussche schreef:

    Herkenbaar! Ik kreeg dezelfde opvoeding. Ook leerde ik later dat je best fier mag zijn op wat je kan of goed doet, als je eveneens goed weet wat je niet kan en daarvoor ook uitkomt.
    Mijn Armeense vriendin begrijpt niet waarom ik complimentjes afwimpel of minimaliseer.
    Heeft deze opvoeding ervoor gezorgd dat ik soms echt wel minder zelfvertrouwen heb, dan mensen die een andere opvoeding kregen?

  2. Herman Demarsin schreef:

    Bescheidenheid siert de mens, maar zonder kom je verder.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.