Kolet Janssen

auteur

Shoppen

14 juni 2022

Ik hou niet echt van kleren shoppen. Aan passen heb ik een hekel. Een van mijn nachtmerries is om halverwege een pasmaneuver in een kledingstuk verstrikt te raken, met mijn armen omhoog en de jurk muurvast om mijn schouders, zodat ik niet meer verder of terug kan. Gevangen in een jurk, omdat ik op het cruciale moment de rits in de zijnaad heb gemist.

Maar er is een kant aan paskamers die al die wonden heelt. En dat is de grenzeloze solidariteit tussen vrouwen die daar heerst.

Vrouwen geven elkaar nergens zo makkelijk complimentjes als voor de gordijnen van de paskamers. ‘Dat model staat u goed.’ ‘Die kleur past fantastisch bij uw haren.’ ‘Dat is echt helemaal uw stijl.’ En nog veel meer van dat moois.

Al die peptalk hebben we broodnodig. Dat weet elke vrouw en daarom leveren we zo ruimhartig positieve commentaar. Omdat we beseffen dat we die ondersteunende woorden ook zelf kunnen gebruiken.

Een nieuwe outfit passen is voor een vrouw een gewichtig moment. Het bepaalt hoe we daarna de wereld tegemoet zullen treden. In een omgeving waarin je als vrouw altijd eerst op je uiterlijk wordt beoordeeld, is dat niet zonder belang. En alle beetjes helpen.

Onze eeuwige twijfels worden door die vrouwelijke solidariteit platgewalst. ‘Zijn mijn billen niet te dik in die broek?’ ‘Nee hoor, die stof valt daar juist mooi naar beneden.’

‘Is dat rokje niet te kort?’ ‘Welnee, je hebt toch mooie knieën?’

‘Is die kleur niet te flashy voor mijn leeftijd?’ ‘Een beetje kleur maakt u juist jonger!’

Enzovoort.

Totdat we getroost en gesterkt tot een aankoop overgaan. De jurk, de broek of het rokje. Plus de stevige aanmoedigingen er gratis bovenop.

(Afb. van Becca McHaffie via Unsplash)

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.