Kolet Janssen

auteur

Sinterklaas in het rusthuis

26 november 2018

Mijn moeder is naar het Sinterklaasfeest in haar woonzorgcentrum geweest. De Sint zat op een troon en er liepen echte zwarte pieten rond. Ze hebben liedjes gezongen en speculaas gekregen.

Terug op de afdeling vraagt de verzorger: ‘En Clothilde, hoe was het feest?’

Het is voor mij nog altijd wennen om haar te horen aanspreken met haar volledige voornaam. Thuis was ze ‘ma’, haar ouders en zussen noemden haar ‘Til’ en alle anderen ‘Madame Janssen’. Nu is ze opeens verveld tot Clothilde, de naam waar ze altijd zo fier op was.

Mijn moeder houdt haar hoofd een beetje schuin en kijkt de verzorger uitdagend aan.

‘Het Sinterklaasfeest? Dat was goed’, zegt ze met een halve glimlach. ‘Ik geloof daar nog in, hoor!’

De verzorger lacht verbouwereerd. ‘A zo, dat is goed!’ Hij weet niet helemaal wat hij ervan moet denken. Maar mijn moeder gaat verder.

‘Sinterklaas was heel groot’, zegt ze bewonderend. Dat was duidelijk een meerwaarde voor het feest. De verzorger lacht. Hij kent de Sint wellicht persoonlijk, in zijn doordeweekse outfit.

Ik ben opeens weer in het huis van mijn grootouders, haar ouders. Als ik of later mijn dochters voor het eerst ons lief aan mijn moeders boerenfamilie showden, kwam er altijd commentaar op hun lengte. ‘Zo een grote mins’, klonk het dan met veel appreciatie. Een grote man was altijd een goede partij. De rest kwam dan wel vanzelf.

Dat werkt bij mijn moeder nog altijd door. Een grote Sinterklaas is meer waard dan een kleine. Naar een grote man kijkt mijn moeder – letterlijk en figuurlijk – op. Zeker als het de Sint is.

Tussendoor breit ze aan een zalmroze strook, waarvan nog niet helemaal duidelijk is of het een sjaal of een tochthond wordt. In het grote boek van de Sint staat ze voortaan met haar mooie naam Clothilde. Meestal is ze zo braaf, dat de Sint haar zeker niet zal vergeten. Alleen af en toe duikt er een snibbige opmerking of een nijdige reactie op. Maar dan doet de Sint vast net als wij alsof hij het niet heeft gehoord. En krijgt ze nog een mandarijntje. Want die helpen, zoals bekend, tegen alles.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.