Kolet Janssen

auteur

Twee leeuwen

31 januari 2023

Gisteren zag ik twee leeuwen langs de snelweg naar Hasselt.

De eerste was geblokt en stond op de rug van een grote Delhaize-trailer, die gestopt was op de pechstrook. De andere stond vlak daarnaast op het bord ‘De Limburgers heten u welkom.’ Hij was wat eleganter en zwieriger.

Logo en wapenschild, van hetzelfde formaat, bien étonnés de se trouver ensembles. Ze stonden daar allebei standvastig symbool te wezen, al was het niemand duidelijk wat de link ook alweer precies was. Een supermarkt en een provincie hebben op het eerste gezicht niet veel met leeuwen, al weet je maar nooit. Leeuwen worden wel vaker ingezet voor dingen die anders niemand gelooft.

Ik vraag me af wat die twee leeuwen elkaar te vertellen hadden. Zouden ze zich misbruikt voelen in hun kracht en hun schoonheid? Zouden ze verlangen naar de savanne waar ze vandaan kwamen? Zouden ze beseffen dat ze in deze gemuteerde vorm, vierkant achterop een vrachtwagen of met al die heraldische krullen, geen schijn van kans zouden maken in het echte leven?

De Delhaizeleeuw zou wel opscheppen dat hij het hele land rondreisde, al kwam hij meestal niet verder dan het depot van een supermarkt of een tankstation. De provincieleeuw zou volhouden dat zijn beeltenis prijkte op alle officiële papieren en dat hij dus op belangrijke plekken terechtkwam.

Maar ze zouden allebei weten dat het leven je verlaat zodra je tweedimensionaal wordt.

Want er is veel lawaai op de snelweg naar Hasselt. Maar leeuwengebrul is daar niet bij.

(Afbeelding van Three-shots via Pixabay)

1 reacties op “Twee leeuwen”

  1. Frans schreef:

    Ligt het aan het moment van de dag of aan mij (waarschijnlijk), maar ik heb de laatste twee alinea’s herhaaldelijk herlezen om de “want” te vatten. Die geeft de reden of het argument aan.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.