Kolet Janssen

auteur

Vragen voor het staartje van het jaar

29 december 2018

Het is beter om te sterven in januari dan in december. Dat weet ik pas sinds het overlijden van mijn vader vorig jaar op tweede kerstdag. Binnen de week was dat iets van ‘vorig jaar’, terwijl het voor ons nog heel rauw en vers was. En nu nadert al het tweede jaar op rij waarin mijn vader er niet meer bij zal zijn. Stilaan wordt hij geschiedenis.

Regelmatig hoor ik nu zelf op het journaal spreken over maatregelen als de betonstop of het verbod op fossiele brandstoffen in een jaartal, waarvan ik probeer uit te rekenen of ik er dan nog bij zal kunnen zijn. Het blijft voor elke mens een vreemde gedachte dat de wereld ook zonder hem of haar zal verder draaien.

De laatste dagen van het jaar brengen altijd weemoed mee. De kalenders zijn bijna afgescheurd, alles wat moest gebeuren dit jaar is voorbij. We houden ons alleen nog bezig met wat lopende zaken. We stellen onze hoop op het nieuwe jaar. Misschien wordt dan eindelijk mogelijk wat dit jaar (alweer?) niet lukte.

Het is ook tijd om terug te blikken. Wat heeft ons bezig gehouden? Waar zijn we dankbaar voor? Waar hebben we van wakker gelegen? Wat of wie heeft ons blij verrast? Waar was God dit jaar? In ons hart of op onze schouder, of zo diep verborgen in de plooien van ons dagelijks leven, dat hij soms moeilijk te vinden was? En dat fameuze Rijk van God, die droom van God van een wereld vol vrede voor alles wat leeft, is dat dit jaar een beetje dichterbij gekomen? Ik denk dat ik wel een paar mosterdzaadjes heb zien groeien.

Een fijn eindejaar voor jullie allen. Koester al het mooie van het voorbije jaar. Dan wordt het komende jaar nog warmer!

2 reacties op “Vragen voor het staartje van het jaar”

  1. Trees Decock schreef:

    Zo beleef ik het ook, maar jij drukt het zo mooi uit in dit verhaaltje ! Fijne dagen gewenst ! Trees

  2. Puissant schreef:

    Goeie vragen, Kolet, om terug te blikken! Dankje

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.