Kolet Janssen

auteur

Wat neem je mee?

22 maart 2022

Het is Jeugdboekenmaand en ik lees voor uit ‘De Maan is Overal’, een verhaal over een gezin dat op de vlucht slaat voor het geweld en na een lange tocht in ons land terechtkomt.

Papa geeft Rasha een kleine rugzak. ‘Kies maar wat je wilt meenemen en stop het daarin’, zegt hij. Rasha kijkt rond. Haar poppenwagen is te groot. Maar haar pop moet mee. En het armbandje dat haar beste vriendin Habiba voor haar gevlochten heeft. En het roze haarlint dat ze van haar zus kreeg. Haar zus die er niet meer is… 

De kinderen denken na. Wat zouden zij meenemen als ze plots zouden moeten vluchten? Niet meer dan wat in een kleine rugzak past?

De antwoorden stromen toe.

 • Mijn geboorteknuffel
 • Mijn tandenborstel
 • Appels
 • Papa en mama
 • Een boek
 • Mijn konijn
 • Mijn skateboard
 • Een onderbroek
 • Een deken
 • Foto’s
 • Mijn poes
 • Mijn gsm

Er zijn gevoelige zieltjes bij en heel nuchtere kinderen. Dat merk je in hun antwoorden. Maar allemaal zijn ze ernstig. Want je weet maar nooit. En ze ervaren nu een klein beetje hoe het voelt. Daar dienen verhalen (ook) voor.

(Afb. van Yulia Dubyna via Unsplash)

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.