Kolet Janssen

auteur

Wie krijgt eerst een zuurstofmasker?

16 juni 2024

 

In alle mogelijke situaties hoor je mensen zwaaien met de instructie bij het zuurstofmasker: ‘Zet eerst je eigen masker op en pas daarna dat van je kinderen.’

Het lijkt op het eerste gezicht een logische regel. Om helder te kunnen denken, heb je zuurstof nodig. En dus help je niet alleen jezelf, maar ook een paar anderen, beter, als je eerst zelf dat masker opzet. Inmiddels wordt de slogan vooral gebruikt in situaties die niets met luchtvaartrampen te maken hebben. Bijvoorbeeld door mensen die wat tijd voor zichzelf opeisen en zich niet willen laten opslokken door hun gezin. Want je bent vaak een betere ouder als je af en toe eens even niet aan je kinderen hoeft te denken.

Anderen gaan daar hoogst verontwaardigd tegenin: je kinderen komen toch altijd op de eerste plaats? Je gaat toch echt wel hen eerst dat masker opzetten!

Ik ben gelukkig nooit in die situatie verzeild geraakt, maar ik denk dat ik eerst zelf snel dat masker over mijn hoofd zou schuiven en dan met veel geduld tijd kan uittrekken om een tegenstribbelend kind veilig te stellen. Zo doe ik het nu ook met de fietshelm: ik zet eerst die van mezelf op, dan heb ik de handen vrij om te worstelen met die van mijn kleindochter. Oppassen voor de haartjes, kinnetje omhoog voor de kliksluiting die gemeen kan knijpen, even rechttrekken en klaar is kees.

Hoe anders klinkt de haast romantische oproep in oude rampenfilms: ‘Vrouwen en kinderen eerst!’ Heldhaftige mannen kunnen dan hun plaats in de reddingssloep afstaan aan frêle, angstig kijkende vrouwen of moeders met een baby en een peuter in hun armen. Alleen voor het besturen van het bootje is er opeens wel weer een man nodig!

We zien wel hoe het loopt. Rampen proberen te vermijden is altijd de veiligste strategie.

Soms denk ik: wat zou Jezus doen? Een moeilijke vraag. We weten niet hoe praktisch Jezus was aangelegd of hoe efficiënt hij de dingen aanpakte. Hij had een onmenselijk groot vertrouwen dat alles in Gods handen ligt. Maar als het er echt zou op aankomen, zou hij vast eerst het hele vliegtuig zuurstofmaskers opzetten voordat hij aan zichzelf zou denken. Want zo kennen we hem helemaal.

(www.otheo.be 16 juni 2024, afb. van wayhomestudio op Freepik)

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.