Kolet Janssen

auteur

Zorgen voor het licht

26 december 2019

Mensen veranderen is niet zo gemakkelijk. Jezelf veranderen is al een hele klus, en andere mensen in een nieuwe richting duwen is zeker niet evident. We hebben allemaal onze vastgeroeste gewoontes. We bewegen ons voort zoals we dat altijd doen. We zetten vaak onze ‘standaardblik’ op. We reageren uiterst voorspelbaar op bijna alles.

Daarom is het zo leuk om te zien wat er gebeurt als je iemand een brandend kaarsje in de handen stopt. Bijna iedereen gaat overstag. Wie zo’n kaarsje vasthoudt, gaat vanzelf schrijden.

Mensen houden het behoedzaam in de ene hand en vormen met hun andere hand een halve schelp om de vlam te beschermen tegen de wind. Langzaam en oplettend gaan ze naar de plek waar het kaarsje moet neergezet worden. Al hun bewegingen worden zachter en omzichtiger. Al wat bruusk en branie is, is weg. Buigen en hurken, een plekje zoeken, voorzichtig landen.

Met een kaarsje in de hand komt er bij veel mensen een heel andere kant boven. Een zachte, kwetsbare kant, die oog heeft voor wat mis kan gaan. Opeens blijken mensen, ook de drukste kinderen of de wervelendste volwassenen, hun aandacht heel goed te kunnen focussen. De vlam helpt daarbij en geeft duidelijk aan of alles goed gaat.

Probeer het maar, als je er zin in hebt. Desnoods enkel van de ene kant van de kamer naar de andere. Je zult zien dat het werkt.

Als mensen zorgdragen voor het licht, worden het mensen om van te houden. Altijd en overal.

(Afb. van Myriam Zilles via Pixabay)

3 reacties op “Zorgen voor het licht”

  1. luc van hoorde schreef:

    (Alweer) SUBLIEM !!!

  2. deni312017 schreef:

    Beste Kolet, dit is weer een schitterende blogpost van jou. Wanneer ik jouw blogpost lees denk ik keer op keer aan mijn moeder. Ik beschrijf haar in mijn boek ‘Melda’. Lief, blij en gelukkig ondanks vele hindernissen, …en het was alsof ze zelf licht afgaf. Het licht via de kaarsjes doen me aan haar denken, bedankt

  3. Brigitte schreef:

    Hoe mooi! We houden in het vervolg een kaarsje in onze handtas, voor het geval we brutale mensen tegenkomen

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.