Kolet Janssen

auteur

Aan tafel bij de paus

16 juni 2019

Door het werk van mijn echtgenoot verbleven we onlangs een paar dagen in het Domus Sanctae Marthae, waar tegenwoordig ook de paus woont. ‘Dan zit je aan tafel bij de paus’, hadden vrienden van tevoren gegrapt en wij hadden geglimlacht. Zo’n vaart zou het wel niet lopen, de paus zou wel een apart kamertje hebben om te eten.

Maar meteen de eerste avond en ook alle volgende dagen verscheen de paus inderdaad aan tafel. De ene keer samen met een stel jonge kerels in jeans met wie hij tijdens het eten een geanimeerd gesprek voerde. De andere keer met een oudere meneer of met een stel mannen met priesterboorden. Telkens at hij samen met hen. Hij kreeg een bord van hetzelfde buffet als wij: lekkere kost, maar niet echt heel bijzonder. Zo ging het dus: de paus had wel een vaste plaats, maar zijn gezelschap wisselde dagelijks.

Van een groep doorgewinterde Vaticaanmonseigneurs hoorden we dat het menu (tot hun grote vreugde) sinds het aantreden van paus Franciscus sterk verbeterd was. Het eten was een stuk lekkerder geworden, vonden ze.

Maar tegelijk werd er een erezaak van gemaakt dat er niets werd verspild. Wat over was, ging rechtstreeks naar het huis van de zusters van Moeder Teresa om de hoek, waar een grote groep daklozen elke dag komt eten.

Ik heb dus inderdaad hetzelfde voedsel gegeten als de paus. Maar tegelijk at ik dezelfde maaltijd als de daklozen van Rome. Dat is allebei heel bijzonder. Veel dichterbij kan het paradijs hier op aarde niet komen.

Kerknet.be 16 juni 2019

 

1 reacties op “Aan tafel bij de paus”

  1. Brigitte schreef:

    Zo bijzonder eenvoudig!

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.