Kolet Janssen

auteur

Aarding

6 juni 2023

‘Uw aarding is helemaal niet goed’, zegt Gille. Hij bedoelt het letterlijk, want hij is de man van de zonnepanelen.

Al twee en een halve dag zit Gille op mijn dak. Met een hoogtewerker schuift hij op en af voorbij het raam van mijn werkkamer. Normaal zit ik hier op de tweede verdieping niet oog in oog met voorbijgangers, dus ik weet niet goed hoe ik me moet gedragen. Moet ik telkens vriendelijk zwaaien? Maar ik wil hem ook niet afleiden op die hoogte…

Ik krijg Gille ook niet goed uitgelegd waarom wij na ons pensioen nog zo druk bezig zijn. Waarom we in de problemen raken als er een uurtje geen elektriciteit is en we dus niet kunnen zoomen. Ik zie in zijn oogwit dat hij het maar raar vindt, niet iets waar hij van droomt als hij eenmaal zo ver zal zijn.

Met zijn kunstig getatoeëerde armen houdt hij onze zonnepanelen in bedwang. De klus was aangekondigd om niet langer dan een dag te duren. Maar hij verloor op dag één een essentieel werktuigje ergens in de goot. Hij molde al zoekend een rij dakpannen. En nu is er dus nog iets met de aarding.

Even later klinkt het weinig geruststellende geluid van drilboren in de kelder. Want om aarding te vinden in de stad moet je diep gaan.

Ik had het veel liever opgelost met yoga, meditatie of mindfulness. Maar zo werkt het blijkbaar niet.

Op het einde van de dag installeert hij een app op mijn mobieltje. Zo kan ik op elk moment genieten van wat ik binnenrijf aan elektriciteit. Het geeft een trots en voldaan gevoel. Al kan dat natuurlijk ook aan mijn nieuwe aarding liggen.

(Photo by Nikola Murniece on Unsplash)

1 reacties op “Aarding”

  1. Frans schreef:

    In je sessies yoga, meditatie en mindfulness is in je onderbewustzijn zeker de term aarden blijven hangen: …”Ga met je aandacht naar je voeten en stel je voor dat je door de magnetische werking van de aarde naar beneden wordt getrokken. Zak als het ware in de grond en word één met de aarde”… Vandaar dat Gille naar de kelder trok

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.