Kolet Janssen

auteur

Andere kerstwensen

20 december 2020

Ze druppelen nu stilaan binnen: de kerstkaartjes van familie en vrienden, en van mensen met wie ik heb samengewerkt het afgelopen jaar. Ik vind het altijd fijn om post te krijgen en zeker deze kleurrijke, feestelijke kaartjes. Meestal staat er kort iets bijgeschreven. En het valt op dat veel mensen dit jaar persoonlijke aanpassingen hebben gedaan aan de standaardformules.

Vaak lees ik iets van ‘wensen voor een beter jaar’ of een ‘ander’ jaar. Niemand wil nog meer van hetzelfde als het lopende jaar. Iemand lanceert de slogan ‘Weg met 2020!’ Zelfs wensen voor een goede gezondheid klinken ditmaal veel minder cliché dan voordien.

Het geeft me een dubbel gevoel. Was 2020 echt op alle vlakken zo’n verschrikkelijk jaar? Mijn buurvrouw kreeg een schitterende kleinzoon. Een jong koppel vond het huis van hun dromen. We hielden een spontane burendrink bij de speelstraat, op afstand maar toch samen. Onze kleinzoon leerde lezen en gitaar spelen. We spoorden gratis met de trein naar Doornik, waar alle gebouwen behalve de kerk dicht waren en we dus volop genoten van de prachtige straten en pleinen. We leerden elkaar in het oog houden en pepten elkaar om de beurt op als het nodig was. We wandelden de zolen van onze schoenen en ontdekten veel ondergewaardeerd en dichtbij groen. We zoefden over fietspaden langs oude spoortrajecten en verkenden juweeltjes van dorpjes. We leerden schermen naar onze hand zetten en er onze diepste zielenroerselen aan toevertrouwen, of toch bijna.

Natuurlijk misten we veel en nog steeds, maar er was toch ook veel moois in dit bijzondere jaar. Het is beslist een jaar om nooit te vergeten.

Er zijn zoveel mensen die elk jaar in december hopen op een ander en beter jaar. Mensen die getroffen werden door een zware ziekte. Mensen die de eindjes moeilijk aan elkaar kunnen knopen. Mensen die een opdoffer kregen in hun liefdes- of vriendschapsbanden. Mensen die in hun werk of hun persoonlijke leven een ontgoocheling van formaat te verwerken kregen. Al die mensen hopen op iets nieuws, iets anders, iets beters. Misschien zelfs niet voor het eerst of voor het laatst.

Dit jaar was voor velen van ons een oefening in medeleven en een training in mildheid, voor onszelf en voor anderen. En dus was het ondanks alles een jaar vol zegen. Laten we dat ook vieren op dit rare kerstfeest.

Oude formules klinken dit jaar anders en echter. Dat geldt ook voor wat de engelen zingen: ‘Vrede op aarde aan alle mensen van goede wil.’

Ik wens het u allen.

(Kerknet.be 20 december 2020)

2 reacties op “Andere kerstwensen”

  1. Noël Tobback schreef:

    Fijn en goed. Het doet me deugd om dit te lezen.

  2. Willy Cruysweegs schreef:

    Bedankt voor deze hoopvolle kerst- en nieuwjaarswensen, Kolet, en voor alle zinvolle teksten gedurende heel het jaar.
    Een vredevolle kersttijd en een gezond 2021.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.