Kolet Janssen

auteur

Avondzon

22 augustus 2023

‘Wat zien jullie er daar oranje uit!’ zegt onze dochter meedogenloos.

De foto die we kozen voor de cover van ons vakantiealbum toont ons in het licht van de avondzon aan een baai. Erg romantisch en sfeervol, vonden wij.

Maar het licht is inderdaad nogal oranje en wij dus ook. Who cares?

Portretten bij avondlicht zijn altijd zachter. Mensen staan erop als een stralendere versie van zichzelf. De avondzon haalt de innerlijke gloed van mensen vanzelf naar boven.

Een mens mag al eens glanzen, toch zeker op een foto.

Op mijn leeftijd kan ik meer dan vroeger genieten van de avonden. Nochtans ben ik een ochtendmens. Ochtenden zijn er voor planning en actie, voor afspraken en regelingen, voor nadenken en schrijven. Dat gaat de hele dag door en voor je het weet, is het avond.

‘s Avonds val ik stil. Ik denk met een mengeling van tevredenheid en lichte ironie terug aan waar ik me de hele dag druk over heb gemaakt. Ik voel de inspanning nog in mijn spieren of mijn hoofd, maar ik laat het stilaan los. Er staat een stoel bij het tuinraam en ik kijk naar het licht dat tussen de bladeren valt, elke dag anders.

De wereld is vol problemen, maar die wachten wel even tot morgen. Bij avondlicht bekijk ik het leven door een oranje bril.

(Afb. van Michael Kauer via Pixabay)

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.