Kolet Janssen

auteur

Baas in eigen hoofd

1 juni 2023

Het is me de laatste weken een paar keer overkomen dat iemand me met de beste bedoelingen zei: ‘Dáár moet je eens een stukje over schrijven!’ Niemand merkt dat ik op zo’n moment meteen bevries.

Want zo werkt het niet bij mij. Ik kan geen stukjes schrijven over dingen waar mensen me alvast ook de clou bijleveren. Wel pik ik graag alles wat los en vast zit om me heen. Ik zet het naar mijn eigen hand, strooi er wat halve waarheden overheen en doordrenk het met mijn eigen bedenksels.

Vaak weet ik op het moment zelf helemaal niet wat er zal blijven hangen in mijn hoofd. Dat merk ik pas een paar dagen later, als er iets blijft schuren of knagen. Als iets me aan het denken of fantaseren zet. Niemand anders kan dat in mijn plaats doen.

Het heeft natuurlijk ook te maken met een rare kronkel in mijn karakter. Als mijn man een dag of een avond weg is, had hij vroeger vaak de neiging om mij alvast enkele suggesties te doen voor hoe ik de tijd zonder hem zou kunnen invullen. Niet als controle, maar omdat hij mij ook een leuke dag gunde en omdat hij nu eenmaal een regelneef is.

Maar dat werkte bij mij volledig averechts. Alle leuke dingen die hij opsomde, konden meteen de vuilnisbak in. Louter door het feit dat hij ze genoemd had, waren ze niet meer van mij en kon ik er niet meer van genieten om ze te doen. Ik heb dat met hand en tand uitgelegd en hij heeft het begrepen. Al kost het hem soms wel enige moeite als hij weggaat. Hij knikt dan en zegt opbeurend: ‘Doe maar iets leuks!’ Ik glimlach dreigend en hoop dat hij vooral niet verder in detail treedt. Maar hij houdt zich in en alles gaat goed. Dan ben ik vrij om zelf iets leuks te verzinnen.

Dus aan iedereen die mijn dagen of mijn hoofd wil vullen met superleuke voorstellen of ideeën: doe het niet. Het werkt niet en ik wil het niet. Even goede vrienden verder 😉

(Afb. van Doris Metternich via Pixabay)

2 reacties op “Baas in eigen hoofd”

  1. Frans schreef:

    …zei de christelijke Wilhelmina Drucker

  2. thei noukens schreef:

    altijd wel wat gedacht dat je een authentiek anarchistje bent…herken er mij ook wat in.
    thei

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.