Kolet Janssen

auteur

Boren bij de buren

1 februari 2024

Er klinkt een doordringend geluid doorheen de muur. Ze doen iets bij de buren. Een herhaaldelijk terugkerende daverende dreun, met telkens een venijnig staartje. Is het een boorgeluid? Soms lijkt het van het gelijkvloers te komen, soms eerder van de eerste verdieping. Of is het in de trappenhal?

We proberen het te negeren. We lezen een tekst. We drinken thee. We praten alsof er niets aan de hand is. We ordenen onze gedachten. We bedenken antwoorden op vragen.

Maar het snerpende geluid doet onze hersencellen trillen en stuurt alles in de war.

Even wordt het stil. Wij ontspannen onze verkrampte spieren. Nu begint er iemand met een hamer te kloppen.

We proberen te bedenken wat de buren precies aan het doen zijn. Een nieuwe badkamer? Een wandkast? Een trapleuning?

Na een paar uur wordt het stil. Het was vast niet meer dan een herstelling. We herademen.

Maar even later begint alles opnieuw. Onze gemoedsrust wordt zwaar op de proef gesteld. We kijken op ons horloge. Mag je zoveel lawaai maken op dit uur? Hm, het is eigenlijk nog helemaal niet zo laat.

De volgende dag worden we gewekt door hetzelfde boorgeluid. Alles begint opnieuw. We spotten nu een bestelwagentje met een obscuur opschrift op de oprit. Er wordt duidelijk aan iets groots gewerkt.

Na verloop van tijd merken we dat we erin slagen om het doordringende geluid af en toe te negeren. Het wordt stilaan vertrouwd om af en toe mee te dreunen. Dat gaat zo een drietal dagen verder.

En dan opeens is het voorbij. Geen dreungeluiden meer. Het werk is af. Geen reden meer om te foeteren.

Veel Belgen willen liefst zo ver mogelijk van andere mensen vandaan wonen. Wij wonen in een huis in de rij, met regelmatig geluiden van links of van rechts. Wij weten altijd dat we niet alleen op de wereld zijn. De samenleving is voor ons geen abstract begrip. Zelfs met onze ogen dicht kunnen we ons niet alleen op de wereld wanen. Maar als er iets gebeurt, is er ook altijd iemand in de buurt om hulp aan te vragen. Dus boorgeluiden nemen we erbij. Al is het ook fijn als het rustig is.

(Photo by James Kovin on Unsplash)

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.