Kolet Janssen

auteur

Dankbaarheid is besmettelijk

24 maart 2019

Ik kijk naar een fragment van een reportage met Marie Kondo, de Japanse vrouw die de hele wereld helpt om zijn huis op te ruimen. Eerst moet je al je kledingstukken op een grote hoop gooien en dan bij elk stuk nagaan of het je blij maakt of niet. Als je besluit om het weg te schenken of weg te gooien, moet je het eerst bedanken voor geleverde diensten. Ik zie de man des huizes onwennig met zijn T-shirt kneden. Wij zijn het niet gewoon om te spreken tegen de dingen die ons omringen.

Eigenlijk is het niet meer dan een manier om stil te staan bij wat dit stuk aan herinneringen oproept. De momenten dat je ermee in een jongere versie van jezelf vrolijk door het leven huppelde. De zomerse fietstochten die je erin maakte samen met je toen nog kleine kinderen. Het is onherroepelijk voorbij, net zoals de beste dagen van dit inmiddels afgewassen T-shirt. Het was fijn dat je er was, T-shirt, maar het leven gaat verder.

Het is dus niet aan mijn T-shirt dat ik mijn dank uitspreek. Dat blijft een ding zonder leven. Het is al ingewikkeld genoeg om de levende wezens in mijn leven de juiste aandacht te schenken: mijn kamerplanten waaronder een zieltogende cactus, de koolmeesjes in mijn tuin, de koeien en paarden die ik ontmoet als ik ga wandelen. En natuurlijk vooral alle mensen in mijn leven.

Dingen verdienen het om met respect behandeld te worden, maar dat respect gaat dan toch vooral naar wie hen gemaakt heeft. Ik dank dus iedereen die ervoor gezorgd heeft dat ik omringd ben met de spullen van mijn dagelijks leven: de bedenkers en makers van mijn handige stofzuiger, de ontwerper en de timmerman van mijn makkelijke leesstoel, de naaister van mijn lievelingsjurk, de schilder die mijn muren verfde. Er is zoveel moois in het leven, zelfs in je eigen huis.

Na enkele weken vasten met dagelijkse dankbaarheid als ‘actiepunt’ merk ik dat dankbaar zijn besmettelijk is. Als je jezelf oefent om er elke avond bij stil te staan, zie je na een poos ook overdag steeds meer dingen die je overkomen en waar je gelukkig van wordt. Als dat geen mooi cadeau is! En dat is dan weer een nieuwe reden tot dankbaarheid.

Er is veel goeds in het leven. Ik begin die dankpsalmen steeds beter te begrijpen. Het is fijn om te leven, fijn om er te zijn met elkaar. Zo komt mijn dankbaarheid vanzelf bij God terecht, die ons allen in zijn hand houdt. En geeft ze mij een stevige bodem om op te staan en als dat kan af en toe de wereld een duwtje in de juiste richting te geven. Hoe meer dankbare medemensen ik ontmoet, hoe beter dat gaat.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.