Kolet Janssen

auteur

De droomhoek

31 augustus 2023

1 september komt eraan. Het is weer zover. Aan het einde van de volgens velen veel te lange zomervakantie trekken onze kinderen en kleinkinderen weer allemaal naar school. We leveren hen over aan mensen die hun gedachten gaan sturen. Die een wereld voor hen gaan openen, maar misschien ook een andere wereld gaan sluiten.

Vaak kom ik in klassen waar ze aan hoekenwerk doen. Leerlingen kunnen er zelfstandig leerstof verwerken door opdrachten uit te voeren of te experimenteren. Er zijn hoeken voor taal en rekenen, voor wetenschap of geschiedenis en aardrijkskunde. Anders dan bij een klassikale les kan elke leerling er op zijn of haar eigen tempo aan de slag. Vaak in een soort beurtrol.

Er valt op school van alles te beleven. Kinderen worden er uitgedaagd en ze worden er elke dag slimmer en sterker. Het is een feest om hen te zien groeien en openbloeien.

Maar misschien is het fijn om ergens in de klas of op school een hoekje te organiseren waar niets moet, maar alles kan. Een droomhoek, waar kinderen even kunnen lummelen of prutsen zonder resultaat. Waar ze hun gedachten en fantasie de vrije loop kunnen laten. Een hoek waar ze kunnen dagdromen en neuriën. Waar ze kunnen mijmeren over wat ze gezien of gehoord hebben, zonder dat er meteen actie moet volgen.

Want de diepste gedachten, de mooiste vondsten, de grootste dromen worden daar geboren: in de droomhoek.

(Afb. van Dorothé via Pixabay)

1 reacties op “De droomhoek”

  1. Trees Vandenbussche schreef:

    In de school van onze jongste was een stiltehoek. Hij mocht zich daar, zelfs tijdens de lessen, terugtrekken als het verdriet om zijn verongelukt vriendinnetje te fel werd.
    Ik heb dat enorm geapprecieerd. Als ouders sta je immers machteloos tegenover het verdriet van je kind. Je kan hen niet dwingen om door jou getroost te worden. Raar maar waar. Het gevoel begrepen te worden doet in dat geval al veel.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.