Kolet Janssen

auteur

De fietsenstalling

3 juni 2019

Op de trein naar het westen stapt in Brussel een Spaanstalig echtpaar van middelbare leeftijd op met grote koffers. Hij blijft de hele reis steeds betere plekjes zoeken voor de koffers: waar ze niet weg kunnen rollen, waar ze niet te ver uit het zicht staan, waar ze geen andere mensen storen. Uiteindelijk gaat hij ermee aan de andere kant van het gangpad zitten. Zij zit ondertussen aandachtig naar buiten te kijken, naar het voorbijglijdende landschap. Af en toe wijst ze iets aan en vertelt erover aan haar man. Die knikt vriendelijk glimlachend en één keer komt hij zelfs even kijken.

Vlak nadat we vertrokken zijn uit het station van Gent, begint zij enthousiaste kreten te slaken en wenkt haar man nadrukkelijk dichterbij. Hij moet dringend komen kijken, hier is blijkbaar iets bijzonders te zien. Samen staren ze gefascineerd door het treinraampje. Geïntrigeerd kijk ik nu ook. Is het landschap hier zo bijzonder of zien ze nog net een glimp van het Gravensteen misschien? Ik zie niets bijzonders. We rijden langs een of andere uitgestrekte fietsenstalling. Niet-begrijpend wend ik mijn blik weer naar het echtpaar: wat voor indrukwekkends zien ze dan toch? Maar dan besef ik dat we met andere ogen naar die fietsenstalling kijken. Voor mij zijn het gewoon saaie rijen met fietsen. Voor hen is het een bewijs dat mensen hier echt – en niet alleen in toeristische foldertjes – zo vaak met de fiets rijden. Ze drinken het beeld op: de fietsen in allerlei soorten en kleuren, dames- en herenfietsen, met en zonder fietszakken en kinderstoeltjes, met kleurige zadelhoesjes of vrolijke fietsbellen, in eindeloze rijen naast elkaar in het rek. Heerlijk exotisch, als je uit Spanje of nog verder komt. Echt buitenland. De vrouw haalt haar smartphone tevoorschijn en maakt een stuk of vijf foto’s van de fietsen, terwijl de trein langzaam sneller begint te rijden.

Ik werp nog een laatste blik op de fietsen. Toch wel bijzonder eigenlijk, zo’n volle fietsenstalling. Zo gaat dat: als iemand je bijzonder vindt, zie je er meteen ook echt heel anders uit. En dat geldt niet alleen voor fietsen.

(Afb. meineresterampe via Pixabay)

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.