Kolet Janssen

auteur

De goede huisvader

15 april 2021

De goede huisvader is verdwenen uit onze rechtspraak. Daar waren allerlei plausibele redenen voor, maar het voelt toch als een klein verlies. Hij wordt vervangen door ‘een voorzichtig en redelijk persoon’, maar dat is niet helemaal hetzelfde.

Een goede huisvader is niet alleen voorzichtig en redelijk. Hij voelt perfect aan wanneer hij dat moet zijn en wanneer beter niet. Want soms is het veel verstandiger om iets door te vingers te zien met het oog op de goede relatie in de toekomst. Soms is roekeloos zijn te verkiezen boven voorzichtigheid, zolang je dat goed kunt timen en doseren. Soms is het beter om je hart te laten spreken dan je redelijkheid, tenminste voor even.

Voorzichtigheid en redelijkheid zijn de fundamenten waarop je altijd weer kunt terugvallen. Ze blijven onverstoorbaar overeind, ook als er rare dingen gebeuren. De kunst van een goede huisvader is juist om te weten wanneer je net iets verder kunt gaan. Net iets meer mag durven, net iets meer moet proberen, net iets meer moet afwachten tot voorbij de afgesproken deadline. Omdat het resultaat dan zoveel meer geluk zal meebrengen.

Een redelijk en voorzichtig persoon mag nooit uit de bol gaan, een goede huisvader wel. Net zoals een goede huismoeder natuurlijk. Iemand met wijsheid en gezond verstand, misschien is dat een vlag die de lading beter dekt. Over de precieze inhoud van die begrippen kun je discussiëren. Maar dat kun je ook over de termen ‘voorzichtig’ en ‘redelijk’.

De situaties waarin mama’s en papa’s ‘Voorzichtig!’ roepen tegen hun kroost, verschilt van de ene ouder tot de andere, soms zelfs binnen een koppel. Het is voortdurend afwegen, nog meer dan bij de rechtbank. In het leven neem je elke dag gewichtige beslissingen. Zoals een voorzichtige en redelijke persoon. Of soms even niet.

(Afb. van Candelario Gomez via Pixabay)

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.